Naruhito császárt ünneplik Budapesten

Gulyás Gergely miniszter a japán császár születésnapjának tiszteletére rendezett ünnepségen hangsúlyozta: a két ország közötti kapcsolatfelvételt tavaly számos gazdasági és kulturális programmal ünnepeltük.

2020. 02. 21. 20:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ünnepeltük a japán–magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 150. évfordulóját, a 2019-es év azonban nem csak ezért volt különleges, hanem azért is, mert Naruhito császár trónra lépésével a szigetországban kezdetét vevő Reiva, azaz a gyönyörű harmónia korszaka, fogalmazott Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Naruhito japán császár születésnapjának tiszteletére Budapesten rendezett ünnepségen felszólalva hangsúlyozta: a két ország közötti kapcsolatfelvételt tavaly számos gazdasági, tudományos és kulturális programmal ünnepeltük mindkét országban ezeket pedig magas rangú vizitek követték.

– Az év végén Áder János magyar államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is hivatalos látogatást tett Tokióban, míg Naruhito unokahúga, Kako hercegnő szeptemberben felkereste hazánkat, emlékeztetett Gulyás Gergely. Hozzáfűzte, remélhetőleg a közeljövőben Naruhito császárt is vendégül láthatjuk Magyarországon, hogy személyesen is megismerkedhessen hazánk természeti kincseivel.

A rendezvényen beszédet mondott Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete is. A diplomata emlékeztetett: ez az első év, hogy Akihito emeritus császár lemondása után a trónt tavaly május 1-jén elfoglaló új császár születésnapját ünnepeljük. – A Naruhito korszakát jelző Reiva szó a japán irodalom egyik legrégebbi, több mint 1200 éves versgyűjteményének, a Manjósúnak egy verséből emelték ki. A vers egy szilvavirágról szól, amely a dermesztő tél után a tavasz beköszöntével szirmokat bont, ezzel szimbolizálva a reményt és a vágyak megvalósításának lehetőségét. Jelentése: gyönyörű harmónia, magyarázta Sato Kuni.

A diplomata szintén örömét fejezte ki, amiért a kapcsolatfelvétel 150. évfordulója alkalmából számos magas rangú találkozót igyekezett megvalósítani a két ország kormánya között. – Japán és Magyarország kapcsolata szorosabb, mint valaha, fogalmazott a nagykövet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.