Nem árulta el Donald Trumpot alelnöke

Mike Pence világossá tette, nem kéri az elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján.

MTI
2021. 01. 13. 8:24
2020 U.S. presidential election in Washington D.C.
Donald Trump, hivatalából távozó amerikai elnök és alelnöke, Mike Pence. Már nem áll mögötte. Fotó: Carlos Barria Forrás: REUTERS/Carlos Barria - RC27WJ9FXUI3
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Pence amerikai alelnök kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donald Trump amerikai elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján.

– Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal

– áll a levélben.

Trump és alelnöke, Mike Pence
Fotó: Reuters

Az amerikai kongresszus határozatban akarja felszólítani Mike Pence alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak.

Az amerikai alkotmány 25. kiegészítése, amely alapján lehetőség van felmentésére, nem jelent rá veszélyt, viszont kísérteni fogja Joe Biden megválasztott elnököt – jelentette ki Donald Trump leköszönő amerikai elnök a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszánál tett látogatásán kedden.

– Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal

– tette hozzá a Capitolium épületének ostroma miatt komoly belpolitikai nyomás alá került elnök.

Az elnök korábbi látogatása a műszaki zár egy prototípusa előtt San Diegóban
Fotó: Kevin Lamarque / REUTERS

Trump egyben hatalmas sikertörténetként könyvelte el határfal építési törekvéseit az Egyesült Államok déli határán, ami a latin-amerikai országokból érkező migránsok feltartóztatását hivatott szolgálni. Kijelentette, hogy azokban a térségekben, ahol felhúzták a falat, jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma. Hangsúlyozta, hogy kormánya véget vetett a bevándorlási káosznak és visszaállította az Egyesült Államok szuverenitását. Óva intett attól, hogy a jövendő kormányzatok akár csak gondoljanak is a fal lebontására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.