Nem csökken a migrációs teher Olaszországon

Ha hasonló ritmusban folytatódik a migrációs hullám, a szicíliai táborok rövid időn belül ismét megtelnek.

2021. 05. 03. 18:41
null
Fotó: MTI/EPA/Olasz haditengerészet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csökken a migrációs teher az olasz szigeteken, az illegális bevándorlókat a Földközi-tenger felől Olaszországba szállító civil hajók egymást követték az elmúlt napokban.

Csak az elmúlt hétvégén nyolcszáz illegális bevándorló érkezett Lampedusa szigetére.

A tendencia a kedvező időjárás miatt nagy valószínűséggel folytatódik. A sziget migránsközpontja az összeomlás szélére került, komoly kihívás elé állítja az egészségügyi és biztonsági szerveket az illegálisan érkezett tömeg ellenőrzése és elhelyezése.

Múlt csütörtök óta folyamatosak a mentési munkálatok és a partok fokozott ellenőrzése

– számolnak be a parti őrség munkatársai a megnövekedett nyomásról. A Földközi-tenger migrációs útvonala – minden veszély ellenére – tehát újra forgalmas folyosóvá vált. Múlt péntek éjszaka 682-en érkeztek pár óra leforgása alatt, szombaton további kikötéseket regisztráltak a hatóságok. A Ocean Viking nevű civil hajó fedélzetén 236 bevándorlóval a szicíliai Augustában kapott kikötési engedélyt. Ugyancsak Olaszország irányába halad a Sea-Watch 4 nevű civil hajó, amely megkapta az engedélyt, hogy Trapani kikötőjében partra tehesse a fedélzetén lévő 455 bevándorlót. A kétszázötven fő befogadására alkalmas lampedusai migránsközpont kapujában 723-an várakoztak elhelyezésre a hétvégén. A prefektúra döntése szerint kétszázhatvan személyt a sziget partjainál horgonyzó Allegra turistahajóra szállítottak. További százkilencvenet helyi komphajókon a szicíliai Porto Empedocléba vittek, hogy majd a caltanisettai befogadó központban helyezzék el őket.

Amennyiben hasonló tempóban folytatódik a migrációs hullám, a szicíliai táborok is rövid időn belül megtelnek, és a belügyminisztériumnak további régiók bevonását kell igénybe vennie a bevándorlók elhelyezésére.

Aggodalommal szemlélik a szigetek megszállását a helyiek, a jobbközép politikai csoportok pedig megoldásokat sürgetnek Mario Draghi kormányfőtől.

Nicola Molteni belügyminiszter-helyettes a helyzet mielőbbi orvoslását, nemzeti védelmi stratégia felállítását kéri Draghitól.

„A helyzet tarthatatlan” –

írta Facebook oldalán Matteo Salvini, a Liga elnöke, miután levélben fordult Mario Draghi kormányfőhöz, Roberto Speranza egészségügyi miniszterhez és Luciana Lamorgese belügyminiszterhez, hogy állítsa meg a bevándorlókat, mielőtt még túl késő lesz megtenni azt.

„Az olasz partokhoz érkező migránsáradat veszélybe sodorhatja az olaszok egészségét, biztonságát, valamint semmissé teszi korábbi erőfeszítéseit. Hamisan beszél, aki azt állítja, hogy nincs mit tenni”

– fogalmazott Salvini, majd emlékeztetett, hogy belügyminisztersége idején nyolcvan százalékkal csökkentek az illegális partraszállások, és minimálisra csökkent a tengerben életüket vesztők száma. „A bevándorlás megfékezése politikai elhatározás kérdése” – jelentette ki a volt belügyminiszter, aki a bíróságok előtt kénytelen felelni a migrációs hullámot megfékező szigorú döntései miatt.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.