Nem félnek az angliai magyarok a brexittől

A Brit Statisztikai Hivatal 2019-ben végzett éves lakossági felmérése szerint az Egyesült Királyságban több mint 6,2 millió olyan ember él, aki nem brit állampolgár, azaz minden tizenegy lakos közül egy külföldi. Az idegen állampolgárok összesen hatvan százaléka, vagyis körülbelül 3,7 millió lakos valamely európai uniós országból érkezett. Lapunk három, Angliában élő magyar fiatalt kérdezett arról, hogy mire számítanak ezután az ország uniós állampolgáraiként.

2021. 01. 02. 8:15
null
London, 2020. december 29. A parlament londoni épülete 2020. december 29-én. Másnapra összehívták a képviselõket, hogy szavazzanak az Európai Unióból kilépõ Nagy-Britannia és az EU jövõbeli kétoldalú kapcsolatrendszerérõl kötött megállapodásról. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kata, István és Tamás a Londontól északra fekvő St. Albans nevű városban élnek.

Elmondásuk szerint mind a hárman meglepődtek azon, hogy még tavaly sikerült megállapodnia az Egyesült Királyság és az Európai Unió tárgyalófeleinek, és úgy gondolják, hogy majd csak a jövőben fog kiderülni, mivel is jár pontosan a britek uniós távozása.

– Meglepett, hogy most dűlőre jutottak, és megvan a megállapodás, de hogy mik a következmények, azt nem lehet tudni. Senki sem tudja, hogy most mi fog történni, tehát mindenki kivár

– mondta Tamás, aki tavaly decemberben költözött ki Angliába, és jelenleg munkát keres.

– Most egyáltalán nem tudom, hogy találok-e munkát, a vírushelyzet és a brexit miatt is képlékeny az egész, de úgy éreztem, hogy jó lenne kijönni még január elseje előtt szerencsét próbálni.

A St. Albans angol kisvárosban található katedrális.
Fotó: Magyar Nemzet

Tamás azt is elmondta lapunknak, hogy beutazásakor elsőként a letelepedést, majd a betegbiztosítást kellett kérvényeznie, és csak ezután vállalhat bármilyen munkát. A 2021 januárjától érkezők azonban már egy összetettebb folyamattal találkoznak, hiszen – ahogyan korábban lapunk is megírta – a képzetlen bevándorlók letelepedésének visszaszorítására a brit kormány ezentúl pontrendszer alapján dönti el a munkavállalói vízumok kiadását. Így könnyebben vállalhat munkát az, akinek van fix állásajánlata, beszél angolul, az állásnak megfelelő PhD-végzettsége van, vagy hiányszakmákban akar elhelyezkedni.

A brit parlament londoni épülete 2020. december 30-án. A brit parlament alsóháza a soron kívül összehívott ülésnapon nagy többséggel jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodást.
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Kata és István évekkel ezelőtt érkeztek Angliába, és mivel már életvitelszerűen, törvényesen az Egyesült Királyságban laknak, továbbra is fennáll az összes eddigi jogosultságuk, ám tartózkodási engedélyért kellett folyamodniuk, hogy az országban maradhassanak. Egyikük sem számít különösebb változásokra a hétköznapokat illetően, arra viszont kíváncsiak, hogyan érinti majd a külföldi termékek árát az új megállapodás.

– Több városban találhatók lengyel és magyar boltok, amiket nagyon szeretek, mert sok otthoni terméket meg tudok venni, illetve itteni bevásárlóközpontokban is vannak külföldi termékek ugyanolyan áron, mint az angol árucikkek, és kíváncsi vagyok, hogy ebben lesz-e változás, például drágább lesz-e a Túró Rudi

– fejtette ki Kata.

Lengyel bolt a brit fővárosban.
Fotó: Reuters

– Ha nem fogok tudni külföldi termékeket venni, nem igazán fog zavarni, ha mellette megmarad a munkahelyem, ugyanolyan jogaim lesznek, és ugyanolyan fizetést kapok, mint a kollégáim, valamint ugyanúgy hozzájutok az egészségügyi ellátáshoz

– tette hozzá Kata, aki grafikusként dolgozik.

István, aki egy étterem munkavállalója, hozzáfűzte, hogy az ő munkahelyén nem nézik, ki honnan érkezett, csak azt, hogy van-e joga kint dolgozni. A három magyar fiatal egyedül attól tart, egyszerű lesz-e nekik ezentúl EU-országba utazni – ezt jelenleg nemcsak a brexit, hanem a koronavírus is megnehezíti.

Tamás arról is mesélt, hogy képeslapot szeretett volna hazaküldeni karácsonyra, de a postán szembesült vele, hogy az Angliában felfedezett új koronavírus-mutáció miatt erre nincs lehetősége, mivel még a küldemények előtt is zárva az út. Az év végi ünnepek alatt így a kint élő magyarok szinte teljesen elkülönültek itthoni rokonaiktól.

Alig van utas a londoni Waterloo vasútállomáson 2020. december 21-én.
Fotó: MTI/AP/Pool/Victoria Jones

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.