Nem kell több brit szemét a lengyeleknek

Mártonffy Attila
2019. 07. 27. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta az Európai Unió kitűzte a hulladékfeldolgozási célszámokat, a tagállamok nagy elánnal igyekeznek eleget tenni a követelményeknek. Ez a helyzet Lengyelországban is, ahol felvirágzott a hulladékkereskedelem. A piac két részre oszlik, hivatalosra és illegálisra – ez utóbbi eredményeként Lengyelország a Nyugat PET-palack-kukája lett. Mondani sem kell, hogy ez az utóbbi is okoz nagyobb fejfájást a varsói kormánynak – olyannyira, hogy már kezd elege lenni a törvénytelenül importált műanyag szemétből, amelynek nagy része az Egyesült Királyságból származik. Az illegális bevitelt értelemszerűen a szemétmaffia tartja kézben, s az engedély nélküli égetéseket is ők szervezik.

Slawomir Mazurek környezetvédelmi miniszterhelyettes nemrégiben szigorú fellépést ígért a műanyaghulladék illegális importja és égetése ellen. Mint mondta, Lengyelországban tíz legális hulladékégető mű van, ezekben energetikai jellegű hasznosítás folyik. A létesítmények a hazai „termést”, valamint a cseh, az olasz és a brit hivatalos importot kezelik, de mivel Lengyelországban nincs az egész szektort átfogó és kötelező hulladékgazdálkodási irányelv, széles körben elterjedtek az illegális égetők is. Ennek következtében tavaly májusban több mint hatvan illegális lerakóban keletkezett tűz. A legnagyobb két napig tartott, s sűrű füsttel borította be a szomszédos várost. A hamuban Nagy-Britanniából származó műanyaghulladék maradványait találták meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.