Nem szállnak le Trumpról

Egyes radikálisabb demokrata párti politikusok megalapozottnak tartják a 448 oldalas, részben titkosított dokumentum alapján, hogy az elnökkel szemben közjogi felelősségre vonási eljárást indítsanak.

2019. 04. 23. 10:36
A cardboard cutout of U.S. Attorney General Barr is seen as protesters hold signs following the release of the Mueller report on U.S. President Trump at in Washington
A tüntetők William Barr igazságügy-miniszter kozmetikázásának tartják a dokumentumot Fotó: Carlos Barria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részben taktikai okokból, mindenesetre különbözően állnak hozzá Donald Trump ellenfelei Robert Mueller különleges ügyész múlt héten bemutatott jelentéséhez. Egyes radikálisabb demokrata párti politikusok – köztük Trump egy reménybeli kihívója a ­2020-as elnökválasztásra – megalapozottnak tartják a 448 oldalas, részben titkosított dokumentum alapján, hogy az elnökkel szemben közjogi felelősségre vonási eljárást (impeachment) indítsanak.

– Én az Egyesült Államok alkotmányára tettem esküt, az pedig világossá teszi, hogy az elnök elszámoltathatósága a kongresszus kezében van, mégpedig az impeachment folyamatán keresztül – mondta Elizabeth Warren szenátor, annak az immár több mint tucatnyi demokrata politikusnak az egyike, aki ringbe akar szállni jövőre a Fehér Házért. A pártja baloldali szárnyához tartozó politikusnő korábban személyes ellentétbe is került az elnökkel, aki kifigurázta őt, amiért a Warren állítólagos cseroki indián származását igazolni hivatott genetikai teszt szánalmas eredménnyel zárult.

Az impeachment megindításának vannak hívei a kongresszus alsóházában is. Maxine Waters képviselőnő is úgy látja, a Muel­ler-jelentés elegendő alapot ad az alkotmányos vádemelésnek is nevezhető impeachmenthez. – Van benne elég információ nemcsak az igazságszolgáltatás akadályozásával kapcsolatban, de [az oroszokkal való] összejátszást vagy összeesküvést ­illetően is, nevezzük ezt bárminek – mondta egy tévéműsorban. A balszárny más ismert nevei, így az egyaránt feltörekvőnek tartott Alexandria Ocasio-Cortez és Julián Castro is Trump felelősségre vonását szorgalmazzák.

A tüntetők William Barr igazságügy-miniszter kozmetikázásának tartják a dokumentumot
Fotó: Reuters

Meglehet ugyanakkor, e radikálisok egyszerűen blöffölnek: tudják, hogy úgysem indul impeachment, már csak azért sem, mert saját pártjuk vezetése sem támogatja ezt. Warren elismerte, nem beszélt az ügyben sem Nancy Pelo­si házelnökkel, a legbefolyásosabb demokratával, sem pedig más párttársával. Noha a Mueller-jelentés végkövetkeztetése dacára – miszerint nem bizonyítható, hogy Trump a 2016-os elnökválasztási kampány idején összejátszott volna Oroszországgal – a demokrata vezetésű képviselőházi bizottságok meghallgatásokkal és idézésekkel továbbra is napirenden tartanák a kérdést, Steny Hoyer frakcióvezető inkább jegelné azt. Mint mondta, nincs szükség ilyesmikre, hiszen jövőre úgyis elnökválasztás lesz.

Ez a demokrata taktika kulcseleme. Nem biztos ugyanis, hogy Trump ellenfeleinek – akár pusztán a saját érdeküket tekintve – érdemes túlfeszíteniük a húrt, belekapaszkodva a Muel­ler-jelentés egyes, számukra kedvező megállapításaiba. Így például abba, hogy nyomást gyakorolt az államapparátusra. Még soha nem sikerült ugyanis amerikai elnököt impeachment révén megbuktatni, ellenben rossz fényt vethet a demokratákra a másfél év múlva esedékes elnökválasztás előtt, ha kellő muníció híján is erőltetnék ezt. Sőt azzal is rosszul járhatnak, ha esetleg meg tudnák buktatni Trumpot, a helyére pedig egy számukra még kedvezőtlenebb, a választói centrum felé is nyitni képes és politikailag „tiszta” republikánus ellenfelet kapnának 2020-ra.

Maga Trump őrültnek nevezte a Muel­ler-jelentést, hozzátéve, a róla tett kijelentéseket „dühös demokrata Trump-gyűlölők” fogalmazták. Az elnök egyben koholtnak és teljességgel igaztalannak minősítette a rá nézve negatív kijelentéseket. Hangsúlyozta, a jelentés alapjául szolgáló vizsgálat – amelyet egyébként egy Christopher Steele nevű volt brit hírszerző által készített, később fércműnek bizonyult dokumentum alapján indítottak – egy „törvénytelenül elindított kacsa” nyomán kezdődött, és nem lett volna szabad lefolytatni azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.