Nem tűri el szuverenitásának megsértését a görög kormány

Görögország és Törökország régóta vitáznak egymással a tengeri határokon.

Forrás: MTI2020. 07. 23. 20:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország nem tűri, hogy megsértsék a szuverenitását, és minden szükséges lépést megtesz a saját védelmében – szögezte le csütörtökön Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő Törökországnak a térségben található földgázlelőhelyek utáni kutatásával kapcsolatban.

Csütörtökön Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök Párizsban egyeztetett francia hivatali partnerével, a megbeszéléseket követően pedig Emmanuel Macron francia elnök teljes támogatásáról biztosította Görögországot és Ciprust, valamint sürgette az Európai Uniót, lépjen fel a Földközi-tenger keleti térségét érő török provokáció ellen. Ugyanekkor elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió bármely tagországához tartozó felségvizek megsértését.

Ezzel szemben Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő csütörtökön a térség természeti erőforrásainak igazságos elosztása mellett foglalt állást. „Nem fogadunk el semmiféle szankciót vagy fenyegetést” – idézi az Anadolu török hírügynökség Kalint, aki szerint Görögország „maximalista álláspontot” képvisel az ügyben.

Athén és Ankara régóta vitázik egymással a tengeri határokon, a térségben fölfedezett földgázmezők pedig tovább mélyítik a két ország közti ellentétet.

Josep Borrell, az európai unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője június végén felszólította Törökországot, hogy állítsa le a fúrásokat Ciprus kizárólagos gazdasági övezetében, és tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot.

Jelenleg a délkelet-törökországi Antalya kikötőjében újabb török keresőhajó várakozik, amely Ankara tervei szerint augusztus 2-án indul útjára.

A török fővárosban elhangzott beszédében Recep Tayyip Erdogan török elnök eközben az ország hadseregét méltatta, leszögezve: teljesen megbízik a török fegyveres erőkben, amelyek „történelmi sikereket” arattak Szíriától Líbiáig.

Ankarának az az álláspontja, hogy a Görögországhoz tartozó szigeteket nem szabad beleszámítani a térség kizárólagos tengeri gazdasági övezeteibe az itt lévő energiahordozók kiaknázását illetően. Athén szerint ez a javaslat viszont a nemzetközi jogba ütközik.

Görögországnak körülbelül hatezer kisebb-nagyobb szigete van a térségben, közülük több mint kétszáz lakatlan.

Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok athéni nagykövete szintén a próbafúrások leállítására szólította fel Ankarát, mert azok szerinte csak a feszültséget növelik a térségben. Pyatt az északkelet-görögországi, Törökországgal közös határ közelében található Alexandrúpolinál állomásozó amerikai katonák előtt elmondott beszédében azt mondta, reméli, a felek egymással együttműködve tárják fel a térség energiaforrásait. „Az egyoldalú provokációk nem vezetnek célra” – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.