Nigéria acélipara kell Oroszországnak

Mártonffy Attila
2019. 11. 05. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nigéria Moszkva segítségét szándékozik kérni a Niger folyó partján fekvő Ajaokuta Steel acélkombinát felélesztéséhez. A Csipkerózsika-álmát alvó létesítményt 1980-ban kellett volna átadni, de kevéssel a befejezés előtt leállították a munkálatokat, pedig a gyárat az afrikai ország iparosítása fundamentumának szánták. Az Ajaokuta Steelt még 1979-ben kezdte építeni a szovjet Tjazspromexport. Mintegy nyolcmilliárd dollárt öltek a projektbe, s a tervek szerint elkészülése után évi hárommillió tonna acélt kellett volna termelnie – írja az Rt.com orosz híroldal a Bloomberg amerikai hírügynökség nyomán.

Noha a létesítmény majdnem elkészült, mégsem nyitották meg a megfelelő szállítási infrastruktúra hiánya miatt. Amióta az utolsó szovjet szakember is elhagyta Nigériát, számos külföldi cég kezdett érdeklődni a gyár iránt, többek között Indiából, Kínából és az Egyesült Államokból. – Rájöttünk, hogy az a legjobb, ha azokhoz fordulunk, akik akkoriban belefogtak – mondta a napokban Olamilekan Adegbite, Nigéria bánya- és acélipari minisztere.

A projekt befejezését a vas- és acélgyárak építésével és modernizálásával foglalkozó orosz MetProm vállalta. A kivitelezést a Russian Export Center JSC és a kairói African Export-Import Bank közösen finanszírozza. Az Ajaokuta Steel negyven év kényszerpihenő után akkor kapott második esélyt, amikor a múlt havi, Szocsiban rendezett Oroszország–Afrika találkozón a nigériai és az orosz elnök felvetette a kérdést. Muhammadu Buhari és Vlagyimir Putyin egyetértettek a projekt befejezésében. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter is reményét fejezte ki, hogy orosz mérnökök és releváns vállalatok le fogják porolni és újraindítják a létesítményt Ajaokutában. A projekt költségeit nem hozták nyilvánosságra, viszont az újjáépítésről szóló megállapodást jövő januárban véglegesítik, a munkálatok várhatóan két vagy két és fél évig tartanak.

Moszkva az utóbbi időben erőteljesen törekszik egykori afrikai hídfőállásai megerősítésére. Ennek jegyében Putyin még az Afrika-csúcs előtt bejelentette, hogy elengedi az afrikai országok szovjet időkből származó, több mint húszmilliárd dolláros adósságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.