Orbán Viktor: Hiába nevezik át a kvótát, az kvóta marad

A magyar miniszterelnök szerint egyelőre nem történt áttörés a brüsszeli migrációs politikában.

2020. 09. 24. 13:41
VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
Brüsszel, 2020. szeptember 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Andrej Babis cseh (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) találkozója az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel Brüsszelben 2020. szeptember 24-én. Igor Matovic szlovák kormányfõt a visegrádi országok (V4) soros elnökségét jelenleg betöltõ Lengyelország kormányfõje képviseli a találkozón. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babiš cseh miniszterelnökök tájékoztatták a brüsszeli sajtót az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folyatott csütörtöki tárgyalásaik eredményéről. A magyar miniszterelnök a bizottság friss migrációs csomagjával kapcsolatosan elmondta: az nem jelent teljes áttörést, az áttörés ugyanis akkor következik be, ha Brüsszelben elfogadják a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az unió területére. „Nem lehet idejönni engedély nélkül és itt várakozni a jogi eljárás befejezésére” – húzta alá a kormányfő,

aki szerint az Ursula von der Leyen vezette testület javaslata e tekintetben bizony nem jelent áttörést.

A miniszterelnök tájékoztatóján hangsúlyozta: a bizottság továbbra is menedzselni akarja a bevándorlást, nem pedig – ahogy a magyar megközelítés is szól – megállítani. Orbán Viktor a testüket rugalmas szolidaritásfogalmáról is beszélt, szerinte a tervezet tónusa már jobb, mint az előző javaslatoké volt,

ám attól még, hogy átnevezik a kvótát, az kvóta marad. – Ezt Magyarország ellenzi – szögezte le.

Brüsszel, 2020. szeptember 24.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babiš cseh miniszterelnök (jobbról balra) az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel folytatott találkozójukat követően tartott sajtótájékoztatón Brüsszelben 2020. szeptember 24-én. Igor Matovič szlovák kormányfőt a visegrádi országok (V4) soros elnökségét jelenleg betöltő Lengyelország kormányfője képviselte a találkozón. (Fotó: Fischer Zoltán/MTI)

Mateusz Morawiecki: Világossá tettük a prioritásainkat

A brüsszeli lengyel uniós nagykövetségen tartott rendezvényen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, nagyon fontosnak tartja a folyamatos és világos párbeszédet az uniós partnerekkel, ennek megfelelően a visegrádi országok Ursula von der Leyennek mind a migráció, mind pedig a többéves költségvetés ügyében vázolták a prioritásaikat. A lengyel miniszterelnök ismét megerősítette, hogy a V4-ek egységes álláspontot képviselnek a Belarusz-kérdésben: az állam- és kormányfők jövő heti találkozóján pedig bemutatásra is kerül a Varsó által kidolgozott stabilizációs csomag. A bevándorlás kérdéséről szólva elmondta:

vannak olyan migrációs irányvonalak, amelyekből a V4-ek nem engednek, ilyen például a külső határok szigorú és hatékony védelme, illetve a helyben történő segítségnyújtás.

Andrej Babiš cseh kormányfő szintén a magyar és a lengyel álláspontot ismételte meg: szerinte Csehország számára a migránsok kötelező betelepítésének semmilyen változata nem elfogadható.

Közben Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a Twitteren ismertette, hogy a klímapolitika, a migráció, a jogállamiság, a többéves költségvetés és mentőcsomag, valamint Belarusz is a V4 országcsoporttal folytatott, jó hangvételű tárgyalások témái voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.