Ezermilliárd eurós büdzsé és 750 milliárd eurós helyreállítási alap a tét

A visegrádi országok közötti egyeztetés előzte meg a nemrég megkezdődött uniós csúcstalálkozót, ahol nemcsak gigászi összegekről, de azok elosztásának feltételeiről is kemény tárgyalások várhatók. A Brüsszelben lévő Orbán Viktor szerint a helyzet nem könnyű, de az esélyeink folyamatosan javulnak.

2020. 07. 17. 11:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek délelőtt kezdetét vette az EU-s állam- és kormányfők immár személyes találkozója Brüsszelben, ahol mintegy kétezer milliárd euró sorsáról dönthetnek.

A találkozót megelőzően is sok volt az informális egyeztetés az országvezetők között, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel egyeztetett – erről Lengyelország brüsszeli képviselete számolt be a Twitteren.

A kétnaposra tervezett csúcstalálkozó központi kérdése a 2021-27-re szóló, több mint ezermilliárd eurós büdzsé, illetve a vírusválság nyomán létrehozott 750 mil­liárd eurós helyreállítási alap. A brüsszeli döntés egyhangú szavazatot igényelne a huszonhét tagállam részéről, márpedig jelenleg nemcsak a – például jogállamisági – feltételeket, de a mentőcsomag nagyságát is vitatják. Történelmi döntés előtt állnak az országvezetők, az EU a pandémia súlyos következményei miatt története során ugyanis most először készül közös hitelfelvételre. Orbán Viktor miniszterelnök úton Brüsszelbe egy Facebook bejegyzésben ismertette a hazai álláspontot.

– A magyar álláspont világos: a magyarok pénzéről a magyaroknak kell dönteni. Vannak ugyan más jelentkezők is, különösen a brüsszeli bürokraták – mondta, hangsúlyozva: komoly és férfias tárgyalások várnak Magyarországra.

A héten az Országgyűlés különleges mandátummal ruházta fel a miniszterelnököt. Erre emlékeztetve Orbán Viktor elmondta: a parlament döntésének értelmében a saját kezünkben kell tartani a történéseket. – A magyarok jövőjéről csak a magyarok dönthetnek – húzta alá.

Szkeptikusak a sikerrel kapcsolatban a vezetők

Péntek délelőtt az EU-csúcsra érkezve több vezető is röviden mérlegelte a megállapodás esélyeit, ám döntő többségük szkeptikus volt a sikerrel kapcsolatban. Orbán Viktor a Facebookra feltöltött videóüzenetben beszélt arról, hogy ma reggel is folytatódtak a tárgyalások a V4-ek között és bár nem könnyű a helyzet, „az esélyeink folyamatosan javulnak”. A mai V4-es egyeztetésről videó is elérhető.

Mark Rutte holland kormányfő, a fukar négyekként ismert országcsoport (Hollandia, Ausztria, Dánia, Finnország) vezetője megismételte: a jelenlegi javaslatnál is kisebb keretköltségvetési összeget akar, és a mentőalap támogatási rendszerével sincs kibékülve. Szerinte ötven százaléknál is kisebb az esélye annak, hogy a következő órákban megállapodás szülessen.

Angela Merkel német kancellár szintén ennek a véleményének adott hangot. Mint mondta, Brüsszelben továbbra is nagyok a véleménykülönbségek, így ő sem számít gyors megállapodásra. – Kemény tárgyalások elébe nézünk – fogalmazott. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen valamivel bizakodóbb volt, szerinte a megegyezéshez szükséges puzzle darabjai már mind az asztalon vannak. Az állam- és kormányfők zöme péntek délelőtt nem beszélt részletesebben a várakozásaikról, viszont Andrej Babiš cseh kormányfő volt az, aki részletesebben is vallott az ellenérzéseiről.

– Nem tetszik, hogy a mentőalap feltételeinél a 2015-19-es munkanélküliségi adatokat veszik figyelembe. Miért büntessük azokat, akik jól teljesítenek e téren? A válság hatásait ráadásul csak jövőre, a bruttó hazai össztermékkel összefüggésben fogjuk érezni – szögezte le Babiš.

 

A járvány kitörése óta ez az első személyes uniós csúcstalálkozó, ennek megfelelően rendkívüli intézkedésekre volt szükség az egyeztetések lebonyolításánál. A vezetők biztonsága érdekében tett intézkedésekről az EU Tanácsa külön videót is közreadott. Az sem biztos egyébként, hogy már holnap véget ér a találkozó, a luxemburgi és a lett miniszterelnök is kijelentették már, hogy készek akár vasárnapig tárgyalni az uniós pénzekről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.