Őrizetbe vettek 29 tüntetőt Hongkongban

A tiltakozók barikádokat emeltek, illetve téglákkal, kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták meg a biztonságiakat, akik könnygázt vetettek be.

Forrás: MTI2019. 08. 25. 12:11
null
Hongkongban immár tizenkettedik hete zajlanak tüntetések Fotó: Roman Pilipej Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hongkongi rendőrség 29 tüntetőt vett őrizetbe szombat este a legutóbbi kormányellenes demonstráció feloszlatása során – jelentették a hatóságok vasárnap.

A tiltakozók barikádokat emeltek, illetve téglákkal, kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták meg a biztonságiakat, akik könnygázt vetettek be, hogy kiszorítsák őket a helyszínről. Több demonstráló térfigyelő kamerákkal ellátott utcai lámpákat rongált meg.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban immár tizenkettedik hete zajlanak tüntetések, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár egyebek mellett Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálására hivatott független bizottság megalakítását követelik.

Hongkongban immár tizenkettedik hete zajlanak tüntetések
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A hongkongi South China Morning Post című lap arról számolt be, hogy Carrie Lam gazdasági és politikai vezetőkkel egyeztetett arról, hogyan lehetne párbeszédet indítani a demonstrálókkal. A lap értesülései szerint a találkozón többen azt tanácsolták a kormányzónak, hogy legyen nyitottabb a kompromisszumra a tüntetők felé, és indítson független vizsgálatot az esetleges rendőrségi túlkapások felderítésére, továbbá formálisan is vonja vissza a kiadatási törvény módosítását célzó tervezetet.

A tüntetők vasárnap is gyülekeztek Hongkong Új területek (New Territories) nevű régiójában a Kwai Fong vasútállomás közelében, ahol a hónap elején a rendőrök már egyszer vetettek be könnygázt a tiltakozó tömeg feloszlatására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.