Orosz–kínai összhang

Munkatársunktól
2019. 06. 06. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példátlanul szorosnak minősítette Oroszország és Kína kapcsolatát Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök tegnapi, moszkvai közös sajtótájékoztatójukon. Putyin szerint a kétoldalú viszony „példátlan szintre” jutott, míg Hszi – aki tegnap érkezett háromnapos látogatásra a szomszédos országba – „minden idők legmagasabb szintjéről” tett említést, jelentette a távirati iroda.

A két vezető kölcsönösen a barátságáról biztosította egymást egy olyan helyzetben, amikor Moszkva viszonya az ukrajnai és a szíriai beavatkozás, valamint a venezuelai orosz jelenlét, Pekingé pedig a kereskedelmi háború miatt éleződött ki Washingtonnal. – Kína és Oroszország álláspontja a nemzetközi kérdések többségében egybeesik vagy közel áll egymáshoz – hangoztatta Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója.

A találkozóhoz kapcsolódóan a felek gazdasági megállapodásokat is aláírtak, köztük 5G-hálózatfejlesztésről az orosz MTSZ és a kínai Huawei között, illetve atomerőmű-építésről szólóakat. Hszi vizitje alkalmából több mint 20 dokumentum született kétoldalú együttműködésről, amely részben az orosz távol-keleti régió fejlesztését szolgálja, de kiterjed az energiaiparra és a járműgyártásra is. Fejlesztik a nemzeti devizában történő elszámolást is.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő eközben Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel tárgyalt, ugyancsak Moszkvában. – Szlovákia továbbra is számíthat Oroszországra az energiahordozók beszerzésekor – jelentette ki Medvegyev. Szlovákia kőolajat, földgázt és atomreaktorai számára fűtőanyagot vásárol, és fontos bevételei származnak a rajta keresztül Európa más országaiba küldött földgáz tranzitdíjából is.

Az orosz miniszterelnök kijelentette: érti a szlovák aggodalmakat, hogy az Északi Áramlat gázvezeték elkészülte után csökken ez a bevétel. De emlékeztetett, a felek többször is beszéltek arról, hogy kölcsönösen kielégítő megoldást kell találni. Medvegyev leszögezte: Szlovákia gázellátása nem kerül veszélybe 2020-tól sem, amikor lejár az ukrajnai vezetékek használatáról szóló megállapodás.

Kijevi üzenet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán azt üzente az orosz vezetésnek, illetve a Donyec-medencei orosz megszálló erők parancsnokságának, hogy a fegyveres konfliktus kiélezése nem a legjobb alap a tárgyalások újrakezdéséhez. Az ukrán államfő arra reagált, hogy kedden és szerdán összesen három ukrán katona esett el, három pedig megsebesült a kelet-ukrajnai fronton kiújult harcokban. – A konfliktus kiélezése nem a legjobb alap a minszki tárgyalások újrakezdéséhez. Fölösleges emlékeztetniük bennünket annak lehetőségére, hogy önök fokozhatják agressziójukat – írta a Facebookon, konkrétan nem nevesítve, kinek címzi üzenetét. A Brüsszelben tartózkodó elnök hozzáfűzte, megvitatja európai tárgyalópartnereivel az orosz agresszió „nyílt demonstrációját”. Tegnap volt ugyanis esedékes – több hónapos szünet után – a Donyec-medencei fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselőiből álló összekötő csoport minszki ülése.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.