Összecsapások voltak Chile fővárosában

Újabb tiltakozások voltak pénteken Chile fővárosában, és a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Santiago de Chilében két nappal az alkotmány megváltoztatásáról tartandó népszavazás előtt.

Forrás: MTI2020. 10. 24. 9:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség már reggel nagy erőkkel vonult fel Chile fővárosában azon a téren, ahol több mint egy éve rendszeresek a megmozdulások. A rendfenntartók könnygázt és vízágyút is bevetettek a tiltakozók ellen.

Vasárnap Chile választópolgárai arról dönthetnek, hogy megváltoztassák-e az ország alaptörvényét, amelyet eredeti formájában még Augusto Pinochet diktatúrája idején vezettek be, és amely sokak szerint a társadalmi igazságosság gátja az országban. Chile kormánykoalíciója és az ellenzéki pártjai egy évvel ezelőtt állapodtak meg arról, egy hónapig tartó véres zavargásokat követően, hogy népszavazást tartanak az alkotmány módosításáról.

„El kell menni szavazni vasárnap, de addig is fenn kell tartani a nyomást a kormányon”

– mondta egy tiltakozó az AFP francia hírügynökségnek.

„Mindig lesz erőszak, ez elkerülhetetlen. Erőszak nélkül nincs nyomásgyakorlás”

– tette hozzá.

Előző vasárnap 25 ezer ember gyűlt össze Chile fővárosában, hogy a társadalmi változásért indított mozgalom megalakulásának első évfordulójára emlékezzenek. A tiltakozások ugyan márciusban a koronavírus-járvány miatt megszakadtak, de augusztusban újrakezdődtek. Tavaly november óta immár több mint 30 ember halt meg a tüntetéseken és több ezren megsebesültek.

Chile, Santiago. A kép még a tavaszi tüntetések idején készült.
Fotó: MTI/EPA-EFE/Sebastian Silva

Tombolt az antifa csürhe: Égett a templom, összezúzták a szentek szobrait

A Chilében folyó szélsőbaloldali tüntetések immár közel húsz halottal jártak. A maszkos randalírozók elvben a kormány ellen tiltakoztak, ám múlt szombaton új ellenséget találtak maguknak: a főváros, Santiago de Chile egyik templomát gyújtották fel. Az antifák a templom belsejét is feldúlták, ikonokat, szobrokat tettek tönkre, törtek össze, kéjjel, örömmel.

A chilei antifa hallatott már korábban is magáról, amikor egy keresztény menetben kisgyermekeket és öregeket támadtak meg, s vertek össze.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.