Papírvirággal szoktatják békére a dzsihadistákat

2019. 08. 17. 18:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szíriában a kurdok a megbékélésre hivatkozva szabadon bocsátják az elfogott dzsihadistákat – írta szíriai helyszíni riportjában a The Washington Post című napilap, amelyet az MTI idézett.

A lap újságírónője a Szíria északkeleti részén fekvő, kurdok uralta Kamisli városából keltezte riportját. Ellátogatott a városnak abba a ­szigorúan őrzött börtönébe is, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egykori harcosait tartják fogva. Tapasztalatairól beszámolva leírta: a börtönben a volt dzsihadistákat arra tanítják, hogy papírból békegalambokat és virágformákat hajtogassanak büntetésük letöltése idején.

Az Iszlám Állam egykori harcosaira általában két-három évnyi börtönbüntetést szabtak ki. Ám míg Irakban a börtönökben – az újságírónő szerint – nyomorúságos körülmények közt tartják fogva és nemegyszer megkínozzák őket, majd nagyon hosszan tartó börtönt vagy halálbüntetést szabnak ki rájuk, addig a szíriai kurdok – akik az Egyesült Államok szövetségesei – más megközelítéssel próbálkoznak.

A riporter meg nem nevezett tisztségviselőket idézve hangsúlyozza, hogy a kurdok rehabilitálni és integrálni szeretnék a dzsihadistákat. „Ha én egy férfit halálra ítélek, akkor ezzel gyűlöletet gerjesztek. De mi azt akarjuk, hogy ezek az emberek bízzanak bennünk. Ha bosszút állunk, ezzel radikalizáljuk az embereket, de a megbékéléssel szerintem véget vethetünk ennek a problémának” – nyilatkozta a lapnak Káled Barjas Ali, a terroristákkal foglalkozó bíróságok egyik bírája.

A Rudaw kurd hírportálnak nyilatkozó Chris Bosley, az Egyesült Államok Békeintézetének (USIP) munkatársa ugyancsak arról beszélt, „rehumanizálni” kell az Iszlám Államhoz egykor csatlakozókat, így véve elejét a radikalizációnak. Véleménye szerint legalább 50 ezren várnak sorsukra az egykori harcosok közül, őket kell reintegrálni a társadalomba. Ezzel egy időben viszont a harcosok újbóli felbukkanásától tartva a Kirkuk környéki kurd falvak lakossága azt közölte, elhagyják a településeket, ha Bagdad nem tesz semmit. A Pentagon felhívta a figyelmet, az ISIS a félreeső, vidéki területeken szervezi újra hálózatát törzsi-családi kapcsolatok segítségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.