Párbeszédre épül Macron új stratégiája

Macron felszólalása a magyar sajtóban is nagy visszhangot kapott annak köszönhetően, hogy a politikus elismerően szólt a magyar kormány által képviselt értékekről.

2019. 09. 15. 21:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Noha tartalmilag folytonosság jellemzi Emmanuel Macron politikáját, nemzetközi ambíciói stílusváltásra késztették a francia elnököt; ennek eredménye, hogy újonnani bírálatait is „tiszteletteljes” köntösbe csomagolja, inkább párbeszédre törekedve – értékelte a Magyar Nemzetnek a francia államfő nagykövetek előtt tartott minapi beszédét Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.

Macron felszólalása a magyar sajtóban is nagy visszhangot kapott annak köszönhetően, hogy a 41 éves politikus elismerően szólt a magyar kormány által képviselt értékekről. Mint fogalmazott, noha az európai civilizáció projektjét sem a katolikus Magyarország, sem az ortodox Oroszország nem képviselheti, mindkét ország olyan kulturális és civilizációs életerőt hordoz, amelyre érdemes odafigyelni. „Tisztelettel mondom, hogy menjetek és hallgassátok a magyarországi és az oroszországi közbeszédet, mert noha ezek olyan projektek, amelyeknek megvannak a maguk különbözőségeik, de kulturális és civilizációs életerőt hordoznak. A magam részéről azt az utat rossznak tartom, de inspirálónak” – fogalmazott az elnök.

Macron retorikájának középpontjában azonban az áll: a nemzetközi viszonyokban bekövetkező változásokra reagálva Franciaországnak kell magára vállalnia Európában azt a feladatot, hogy bizonyos értékeket megjelenítve csak technikai-szakpolitikai szinten politizáljon, de egyfajta értékkeretet is közvetítsen. Soós Eszter Petronella felhívta a figyelmet, az elnök beszédéből egyértelműen az szűrődik le, nemzetközi ambícióval bír, amelyet a diplomáciában való aktív részvétellel és érdekérvényesítéssel lát megvalósíthatónak.

– Erre bátorságstratégiaként utalt az elnök – tette hozzá a szakértő, aki szerint Macron arra készül, hogy a jövőben az Egyesült Államok és Kína szembenállása határozhatja meg a nemzetközi politikát. Ebben a térben kell Európának, illetve elsősorban Franciaországnak megjelennie.

A szakértő emlékeztetett: míg a májusi uniós választások előtt Macron kampánya elsősorban az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Matteo Salvini akkori olasz belügyminisztterrel való szembenállásra épült, mostanra épp e retorikában érződik egy erős stílusváltás.

– Most már tisztelettel fogalmaz meg kritikát a francia elnök, ami arra utal, hogy szövetségeseket keres, többek között Közép-Európában és a balkáni térségben is. Úgy véli, így tudja növelni saját brüsszeli befolyását – magyarázta a szakértő.

Mint mondta, ez elsősorban annak az eredménye, hogy Macron ráébredt: párbeszédre törekvő hozzáállása a belpolitikában is kifizetődő volt, túlélte a sárga mellényesek tüntetéseit. Most úgy tűnik, külpolitikájában is ezt szeretné megvalósítani. Soós Eszter Petronenna szerint Macron beszédében a hagyományosan Franciaországhoz köthető, a felvilágosodást, a reneszánszt és a humanizmust éltető eszméket kívánta a francia stratégia középpontjába helyezni. Felszólalásában azonban végig jelen vannak olyan értékek is, amelyeket elsősorban az ökopártok szoktak képviselni.

– Ez egyértelmű reakció a zöldek Európa-szintű megerősödésére. De Macron ugyanígy a szuverenitás jelentőségét és tiszteletben tartását is többször hangsúlyozta, amivel a legnagyobb politikai ellenfelének számító, Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés vitorlájából igyekszik hosszú távon kifogni a szelet – magyarázta Soós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.