Párizs Róma mellett

Megkapta Emmanuel Macrontól a támogatást a baloldali fordulatot vett római kormány a migránsok uniós tagállamok közötti elosztását célzó kvótarendszerhez. A francia elnök figyelmeztetett: az ellenszegülő tagállamokat súlyosan meg kell büntetni.

2019. 09. 20. 7:17
French President Emmanuel Macron and Italian Prime Minister Giuseppe Conte meet in Rome
„Megújult barátságukat” ünnepelte a francia és az olasz vezető Fotó: Yara Nardi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi vezetők közül Emmanuel Macron sietett elsőként Olaszországba, hogy a baloldali Demokrata Párt (PD) és a magát korábban rendszerellenesként definiáló Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciójának megalakulását követően személyesen tárgyalja meg a migránsok automatikus szétosztására vonatkozó római javaslatot Giu­seppe Conte miniszterelnökkel. A két vezető kedd esti rövid találkozója rendkívül kedélyes hangulatban telt, elemzők szerint pedig a Conte és Macron által mutatott egység egyértelműen a két ország „megújult barátságát” jelzi, elfeledve a bevándorlásellenes Matteo Salvini belügyminisztersége idején jellemző fagyos viszonyt. Noha Macron valóban sportot űzött a Liga vezetőjének szigorú és szerinte embertelen bevándorláspolitikájának kritizálásából, a kétoldalú kapcsolatok mélypontját mégsem Salvini, hanem az M5S vezetője, Luigi Di Maio jelenlegi külügyminiszter idézte elő, mikor februárban a francia elnök ellen hadat üzenő sárga mellényesek vezetőjével találkozva támadta Macron politikáját. A régi sebek azonban a baloldali fordulatot vett római kormány felállásával, úgy tűnik, azonnal begyógyultak, Macron ugyanis tegnap teljes mellszélességgel a római kvótajavaslat mellé állt: mint fogalmazott: „Meggyőződésem, hogy szükség van egy automatikus európai mechanizmusra a bevándorlók befogadásában.”

A Reuters szerint Conte bejelentette, hogy megkapta a francia támogatást a migránsok uniós tagállamok közötti elosztását célzó kvótarendszerhez, ami a hírügynökség értelmezése szerint azt jelenti, hogy Róma támaszkodhat a 28 tagállamból álló uniós blokkra az olasz partokra érkezők automatikus szétosztásában. Lapunk is megírta, Olaszország a múlt hét végén ismét megnyitotta kikötőit, miközben Párizs és Berlin egy olyan kvótarendszer elfogadtatásán dolgozik, amelynek értelmében ha száz migráns érkezik olasz vizekre, akkor abból csupán tízen maradnak Olaszországban, míg a többieket más tagállamoknak kell átvállal­niuk. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten többször is nyomatékosította, hogy hazánk sem a Soros-féle NGO-k, sem nyugat-európai kormányok, sem Brüsszel zsarolásának nem enged, és nem fogja alkalmazni a kötelező letelepítési kvótát. Macron ezzel kapcsolatban figyelmeztetett: azokat az uniós tagállamokat, amelyek megtagadták a programban való részvételt, súlyosan meg kell büntetni.

„Megújult barátságukat” ünnepelte a francia és az olasz vezető
Fotó: Reuters

A kötelező elosztási mechanizmushoz Németországon és Franciaországon kívül már biztosan csatlakozni fog a civil hajók egyik kiemelt célpontja, Málta, illetve a spanyol és az eddig legtöbb bevándorlót befogadó görög kormány is jelezte, hogy részt venne az elosztásban. Utóbbi egyébként inkább profitálna a helyzetből, mintsem Olaszországon segítene, Athén ugyanis Rómától is ugyanúgy elvárja, hogy arányosan vegyen át migránsokat; az alku részleteit a jövő hétfői máltai csúcson vitatják meg az országok belügyminiszterei.

Közben az Il Giornale arról ír, hogy az olasz Lampedusa szigetén ismét kritikussá vált a helyzet. Bár az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az olasz partokra érkező migránsok száma, az elmúlt hetekben az adatok ismét ugrás­szerű növekedést mutatnak: mindössze két nap alatt több mint 150-en érkeztek. A napilap szerint a tendencia azzal is magyarázható, hogy az embercsempészek ki akarják használni a nyár utolsó napjait a rossz idő beköszönte előtt, de a kikötők újbóli megnyitása sem hatott kedvezően a helyzetre. Berlin és Franciaország is jelezte, hogy csupán azokat hajlandó befogadni, akik valóban jogosultak a menedékjogra, ez a kritérium azonban garantáltan ahhoz vezet majd, hogy a kvótarendszer nem segíti Olaszországot, hiszen a partot érők nagy része ismét ott reked.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.