Partnert lát Afrikában a bizottság új elnöke

Ursula von der Leyen elmondása szerint nem véletlenül választotta az afrikai országot első EU-n kívüli útjának helyszíneként.

Judi Tamara
2019. 12. 09. 8:48
European Commission President, Ursula Von Der Leyen, and Moussa Faki Mahamat, Chairperson of the Africa Union Commission, attend a meeting in Addis Ababa
Ursula von der Leyen nem üres kézzel érkezett Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény politikai üzenettel érkezett Etiópiába a hét végén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke. A német politikus az elmondása szerint nem véletlenül választotta az afrikai országot első EU-n kívüli útjának helyszíneként. – Ezen a kontinensen vannak a világ legdinamikusabban növekvő gazdaságai. Hatalmas ambíciókkal és törekvésekkel bíró kontinens ez, amelynek bizony óriási szükségletei is vannak – mondta Addisz-Abebában, az Afrikai Unió székhelyén. Von der Leyen a klímaváltozást, a digitalizációt, a biztonságot és a migrációt nevezte meg olyan területekként, ahol Afrikának és Európának érdekegyezsége lehet. Azt viszont szinte rögtön kizárta, hogy Afrikára szabott, „gigászi tervvel” készülne. Mint mondta, inkább meg akarja figyelni a kontinenst alakító folyamatokat, és ez alapján meghatározni az EU Afrika-politikáját.

Ursula von der Leyen nem üres kézzel érkezett
Fotó: Reuters

Von der Leyen elődje, Jean-Claude Juncker 2018 őszén állt elő egy nagyszabású Afrika-tervvel, amelynek keretében 2021-től összesen 46 milliárd dollárnyi segély folyósítását ígérte. A német elnöknő annyiban mindenképp folytatta Juncker politikáját, hogy nem üres kézzel érkezett a fekete kontinensre: Etiópia rögtön 170 millió eurós támogatást kapott a bizottságtól a politikai és gazdasági reformokra. A regionális támogatásokra a jövőben is bőven lesz példa, Brüsszel ugyanis részben így, az otthoni feltételek javításával szeretne megálljt parancsolni a bevándorlásnak.

A Von der Leyen-bizottság részletes migrációs terve jövő tavasszal körvonalazódhat. Közvetlenül a bizottság munkába állása előtt az elnök azt ígérte: olyan tartós migrációs rendszert alakítanak majd ki, amely minden fél számára elfogadható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.