Pótvizsgáztatják Macron jelöltjét

Sylvie Goulard-t csütörtökön másodszor is meghallgatja az Európai Parlament, miután a francia biztosjelölttel szembeni – főként etikai – kétségek még mindig fennállnak. Közben a magyar bizottsági tag sorsa továbbra is a bukaresti kormányválság lecsengésétől függ. Viorica Dancila kabinetjére csütörtökön bizalmi szavazás vár.

2019. 10. 10. 13:57
European Internal Market Commissioner-designate Sylvie Goulard of France attends her hearing before the European Parliament in Brussels
A politikai mellett etikai aggályok is szorongatják a reménybeli biztost Fotó: Francois Walschaerts Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön szégyenpadra ültetik Brüsszelben Emmanuel Macron francia elnök biztosjelöltjét, az uniós belső piacért felelős tárca élére kiszemelt Sylvie Goulard-t, miután az Európai Parlament frakciói­nak többsége nem találta kielégítőnek a politikus múlt heti, első meghallgatásán, majd később írásban adott vála­szait. A szociáldemokraták és saját pártcsaládja, a liberális Újítsuk meg Európát frakció kivételével valamennyi tömörülés a francia jelölt pótmeghallgatását szorgalmazta; ez ma reggel az EP brüsszeli épületében lesz. – Azt gondoljuk, hogy a nyitott kérdések és aggodalmak csak személyesen, a nyilvánosság előtt orvosolhatók – ismertette a legnagyobb parlamenti frakció, az Európai Néppárt álláspontját Manfred Weber. A képviselőcsoport vezetőjének a brüsszeli folyosói információk szerint kulcsszerepe van Goulard esetében: ugyanis nem felejti el egykönnyen, hogy részben Macron torpedózta meg a jelöltségét az Európai Bizottság élére. A francia elnök helyzetét eközben az sem könnyíti meg, hogy nemcsak Weberrel, de a csúcsjelölti rendszer egészével gondja támadt, és azok közé az országvezetők közé tartozik, akik sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak, mint a közvetlenül választott Európai Parlamentnek. Macronnak rossz tapasztalata is volt már az EP-vel: a májusi választásokat követően hiába szerette volna saját emberét, Nathalie Loiseau-t az Újítsuk meg Európát frakcióvezetői székében tudni, jelöltje nem jutott el odáig, miután a sajtó felfedte, hogy meglehetősen rossz véleménnyel van saját párttársairól.

A politikai mellett etikai aggályok is szorongatják a reménybeli biztost
Fotó: Reuters

De tévedés lenne Goulard pótmeghallgatását teljes egészében politikai játszmákra visszavezetni: komoly etikai kételyek is felmerültek a személyével kapcsolatban. Lapunk is megírta, hogy a politikus Franciaországban és uniós szinten is vizsgálatban érintett egy fiktív foglalkoztatási ügy miatt, ezért 2017-ben a francia védelmi miniszteri székből is távoznia kellett. „Miért gondolja, hogy a miniszteri szintű összeférhetetlenség egy biztosjelölt esetében nem jelent problémát?” – hangzott az egyik bírálat, miközben Goulard-nak az is fejtörést okoz, hogy még EP-képviselőként egy amerikai agytrösztnél vállalt munkát. Mindezt nemcsak hogy havi több mint tízezer euróért tette, de mint kiderült, a Nicolas Berg­gruen alapította intézet Macron választási kampányát is sok ezer euróval támogatta 2017-ben. „Nem én mutattam be egymásnak Macront és Berggruent, még korábbról ismerték egymást” – írta az EP-nek megküldött 58 oldalas válaszában Goulard. A politikusnő azt a feltételt is elfogadta, hogy amennyiben a közhivatal viselését akadályozó ítélet születik vele szemben Franciaországban, mérlegeli, hogy lemond a biztosjelöltségről.

Orbán Rómában és Párizsban

A Kereszténydemokrata Internacionálé ülésére utazik ma Orbán Viktor miniszterelnök, majd holnap Párizsba repül, ahol Emmanuel Macron köztársasági elnökkel tárgyal. Valószínűleg a témák között lesz az EU-s biztosjelöltek meghallgatása is. Mindenesetre továbbra is várni kell a román kormányválság lecsengésére ahhoz, hogy a leendő Európai Bizottság magyar és román tagjának ügye is az előtérbe kerülhessen. Bukarestben ma szavaznak a Viorica Dancila kormányával szembeni bizalmatlansági indítványról. Ursula von der Leyen leendő európai bizottsági elnök források szerint hallani sem akar annak a Dan Nicának a biztosi jelöléséről, aki – akárcsak Románia első biztosjelöltje, Rovana Plumb – korrupciós botrányba keveredett korábban. Az Orbán-kormány által előterjesztett Várhelyi Olivér jelölését sem hagyta jóvá. Mindenesetre az EP két hét múlva már Von der Leyen egész testületéről szavazna.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.