Presztízsprojekt a Notre-Dame-ból

Több mint négyszázmillió euró (127,7 milliárd forint) gyűlt össze a Notre-Dame helyreállításához az erre létrehozott alapban. De a felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb.

2019. 05. 16. 6:44
A picture shows rubbles and the cross at the altar, inside the the Notre-Dame Cathedral after it sustained major fire damage from the previous month, during the visit of Canadian Prime Minister Justin Trudeau in Notre-Dame Cathedral in Paris
Romeltakarítás a párizsi székesegyháznál. A nyomozók nem sokat markoltak az elmúlt hetekben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen egy hónap telt el azóta, hogy az egész világ szeme előtt lángba borult a párizsi Notre-Dame tetőszerkezete, a tűzvész keletkezésének megértéséhez azonban azóta sem jutottak sokkal közelebb a szakértők.

Noha a több mint 850 éves gótikus székesegyház felújításán dolgozó munkások a tilalom ellenére rágyújtottak egy-egy cigarettára, mostanra a nyomozók teljesen elvetették azt a forgatókönyvet, hogy egy felelőtlenül eldobott csikk állna a katasztrófa hátterében.

Ennél sokkal valószínűbbnek tartják, hogy egy az épületben található felvonók környezetében kialakuló rövidzárlat okozhatta a tűzvészt, a kérdés megválaszolása azonban a Le Figaro szerint még hosszú időt vehet igénybe.

Romeltakarítás a párizsi székesegyháznál. A nyomozók nem sokat markoltak az elmúlt hetekben
Fotó: Reuters

A francia konzervatív lap ugyanakkor azt írja, a vizsgálat kulcsa az emberi tényező lehet. Noha az elmúlt hetekben tucatnyi munkást és az épület területén tevékenykedő vállalkozót hallgattak ki a hatóságok, nem elképzelhetetlen, hogy a katedrális felújítási munkálataihoz kapcsolódó személyek közül egyszer csak előáll valaki egy addig ismeretlen részlettel, amely megmagyarázza majd a katasztrófát, írja a lap.

A legnagyobb kihívás elé mégis az állítja a hatóságokat, hogy a kúp alakú, leomlott huszártoronyból maradt törmelékhalomban megtalálják az elektromos panelekből származó bizonyítékokat és azok eredetét.

A vizsgálatokat végzők még mindig nem fértek hozzá a tűz keletkezésének helyszínéhez, a munkálatokat pedig az is nehezíti, hogy fennáll a veszélye az épület részleges összeomlásának.

További kérdéseket vet fel egy a katedrális lángra lobbanása előtti hamis riasztás: a katasztrófa napján ugyanis 18 óra 20 perckor érkezett egy, akkor hamisnak bizonyuló bejelentés a rendőrséghez, amit aztán 23 perc múlva egy másik hívás követett – akkor már valóban észlelhető volt a tűz.

A hatóságok tehát külön vizsgálják azt is, mi történt a két riasztás közötti rövid idő alatt. Mindenesetre a tűzvész hátterében merényletet sejtőknek a jelek szerint nincs igazuk: nem találtak szénhidrogént vagy tűzgyorsítót a törmelékben, és a helyszínen vett mintákban robbanásveszélyes maradványokra utaló nyomok sincsenek.

Bár a szándékos gyújtogatást továbbra sem zárják ki, ennek oka inkább az, hogy minden lehetséges forgatókönyvet az asztalon akarnak tartani. Egyesek például összefüggésbe hozzák a Notre-Dame-i tűzvészt és az azt alig egy hónappal megelőző Saint-Sulpice-templom lángba borulását; utóbbit tekintve azonban egyre bizonyosabb, hogy egy radikális csoportokhoz semmilyen módon nem köthető hajléktalant terhelhet a felelősség.

Mindeközben több mint négyszázmillió euró (127,7 milliárd forint) gyűlt össze a Notre-Dame helyreállításához az erre létrehozott alapban. De a felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb, ha beszámítják a különböző francia mecénások adományait is.

Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forint) is. Az azonban már most biztos, hogy a rekonstrukciós munkálatok lebonyolítása nem lesz zökkenőmentes: noha a francia nemzetgyűlés múlt héten jóváhagyta a Notre-Dame felújításáról szóló törvényt, arra még a szenátusnak is rá kell bólintania.

De az ellenzék kifogásolja az Emmanuel Macron pártja (LREM) által előirányzott javaslatot. Ez ugyanis egy kivételezési mechanizmus révén a többi között adókedvezményt irányoz elő azoknak, akik pénzügyi segítséget nyújtanak a székesegyház felújításához, megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát, illetve egyszerűbbé teszi közbeszerzési eljárások lebonyolítását.

A francia elnök ráadásul a tűzvész után néhány nappal azt ígérte, mindössze öt év alatt, a 2024-es párizsi olimpiáig helyreállítják az épületet. Sokan ezért úgy gondolják, a munkálatok felgyorsítása valójában nem több Macron „hiúságprojektjénél”.

Az is hangos vitákat gerjeszt, hogy a befolyt összeget vajon a katedrális eredeti formájának visszaállítására fordítják-e, vagy – a rendkívül feszített tempó miatt – teljesen újratervezik az épületet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.