Problémás posztot vesz át AKK

Több okból sem lesz egyszerű dolga a CDU elnökének, Annegret Kramp-Karrenbauernek (AKK) a német védelmi minisztérium élén. A korábban Angela Merkel lehetséges utódjaként számontartott AKK az Európai Bizottság elnöki székét kedden elnyerő, Ursula von den Leyertől veszi át a tárcát, számos konfliktust és félbehagyott programot megörökölve.

Buzna Viktor
2019. 07. 18. 7:17
A Panzerhaubitze 2000, a Leopard 2 tank and a PUMA infantry fighting vehicle (L-R) of German army Bundeswehr take part in an exercise during a media day in Munster,
Hadgyakorlat tavaly szeptemberben. Nem sikerült vonzóvá tenni a katonai hivatást Németországban Fotó: Fabian Bimmer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kudarcok ellenére sikerült reformokat elindítanunk a minisztériumban, a parancsnokságokon, a hivatalokban és a csapatoknál egyaránt – ezekkel a szavakkal búcsúzott a védelmi tárca éléről az Európai Bizottság kedden megválasztott új elnöke, Ursula von der Leyen. A minisztérium honlapján közölt levéllel a politikus életének elmúlt öt és fél éves időszakának mond búcsút, amelyből Von der Leyen inkább a sikerekre, semmint a kudarcokra emlékszik. Mint írja, több mint két évtizedes visszaesés után a német hadsereg, a Bundeswehr újra növekedésnek indult, emelkedett a katonai állomány, és több milliárd euró értékben történt eszközbeszerzés, s ennek egy része hadrendbe is állt.

Von der Leyen 2013-ban vette át a védelmi tárcát, távozását azonban éppen egy, a hadsereg modernizációjával kapcsolatos esemény árnyékolhatja be. Június végén a légierő két Eurofighter típusú vadászgépe zuhant le gyakorlatozás közben, az egyik pilóta meghalt a balesetben. A vizsgálat azóta is tart, ezért a német sajtó eredményeket követel. A hatóságok az emberi mulasztás és a technikai hiba lehetőségeit mérlegelik, és ha utóbbi mellett döntenek, Von der Leyen nagy bajban lehet. Ahogyan arra a Zeit német lap is felhívja a figyelmet, a Bundeswehrnek 128 Eurofighter típusú vadászgépe van, melyből csak 81 bevethető, a többi „használatra kész” státusban van.

A rendszerbe állított német haditechnika állapotáról, így az Eurofighter flotta bevethetőségéről 2017-ben közölt jelentést a tárca, a későbbi adatokat azonban már titkosították. Ez pedig alátámasztja, hogy nem zajlik zökkenőmentesen a német hadsereg modernizációja.

Hadgyakorlat tavaly szeptemberben. Nem sikerült vonzóvá tenni a katonai hivatást Németországban
Fotó: Reuters

– Von der Leyen miniszteri ciklusa a Vonzóvá tenni a Bundeswehrt szlogen köré épült – kezdte elemezését lapunk megkeresésére Csiki ­Varga Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa. A szakértő szerint a politikus nem sokkal kinevezése után embert próbáló feladattal szembesült: bár 2011-ben a német kormány a hadsereg leépítése, létszámcsökkentés mellett döntött, a 2014-ben bekövetkezett, Ukrajnával szembeni orosz agresszió mindent megváltoztatott.

– Teljes fordulatot kellett végrehajtani. A német hadseregben nagyobb szerepet kapott a területvédelem, a létszámcsökkentés miatt azonban nem volt hozzá meg a katonai állomány – folytatta Csiki Varga Tamás. Ezért Von der Leyennek vonzóvá kellett tennie a katonai hivatást, a szakértő szerint azonban ehhez nem volt adott a kedvező társadalmi környezet. A nyugati, posztmodern német társadalomban a hadsereg elvesztette megtartóképességét és továbbra is magas a fluktuáció. Von der Leyen szociális, családsegítő programot indított, illetve – részben szintén a hadsereg vonzerejének növelése céljából – hozzákezdett a haditechnika modernizációjához is. – Megpróbálták a lehetetlent, mindent egyszerre akartak megváltoztatni – fűzte hozzá Csiki Varga Tamás.

A legtöbb probléma a modernizációval kapcsolatban merült fel. Egy korrupciógyanús ügyben a német parlament védelmi bizottsága jelenleg is vizsgálódik, miután tavaly ősszel a Spiegel hetilap 56 problémás közbeszerzésre hívta fel a figyelmet. A védelmi miniszté­rium ennyi esetben nem hirdetett nyilvános tendert, az eljárások egyik nagy nyertese az Accenture tanácsadó vállalat. A cég 2014 és 2018 között 459 ezer euró­ról 20 millió euróra növelte a védelmi minisztériumtól elnyert megbízások összegét. A vizsgálatok során kiderült, az Accenture kapcsolattartója és a Von der Leyen által kinevezett egyik államtitkár, Katrin Suder korábbról ismerték egymást. A Süddeutsche ­Zeitung nemrég írt tényfeltáró cikket az ügyről, amelyben forrásaik állítják: Von der Leyen és Suder személypolitikájának alapját képezték a külsős szakértők, ami feszültséget szült a védelmi minisztérium falain belül.

Csiki Varga Tamás lapunknak elmondta, Von der Leyen valóban nem volt népszerű vezető, ugyanakkor a modernizációval kapcsolatos problémák ezzel nem feltétlenül függtek össze.

– A német védelmi rendszer túlszabályozott, a döntések lassan születnek – fogalmazott a kutatóintézet szakértője, aki szerint ezért több program kicsúszott az időből. – Mintegy egymil­liárd euró sorsáról nem tudtak dönteni 2014-ben – tette hozzá, ami a fejlesztésre szoruló Bundeswehrben ártott Von der Leyen tekintélyének.

Ebben a helyzetben áll a védelmi minisztérium élére a CDU elnöke, ­Annegret Kramp-Karrenbauer (képünkön). A politikusnő jelölését tegnap közölték, az ellenzék azonnal reagált a hírre. A liberálisok szerint AKK kinevezése újabb bizonyíték arra, hogy a német kormány nem foglalkozik a Bundeswehr problémáival, a zöldek és a szocialisták a politikus programját látnák. A legkeményebb reakció a radikális jobboldali AfD egyik szakpolitikusától érkezett. A német katonatiszt, Uwe Junge a Twitteren vetette fel, hogy a német katonai vezetésnek fel kellene lázadnia a kormány döntéseivel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.