Putyin megüzente: talál megoldást a belarusz problémára

Fehéroroszországnak van alkotmányos, megválasztott kormánya, nem szorul rá, hogy külföldi kormányok vagy közvetítők oldják meg az országban kialakult helyzetet – jelentette ki a belarusz elnök szombaton Minszkben. Aljakszandr Lukasenka nem sokkal korábban Vlagyimir Putyinnal egyeztetett telefonon. Az orosz elnök a közlemény szerint kifejezte meggyőződését: hamarosan megoldást találnak a problémára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 15. 16:36
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2017. június 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2017. június 30-án.(MTI/EPA/Szputnyik/pool/Jekatyerina Stukina) Fotó: Jekatyerina Stukina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz hivatali partnere, Aljakszandr Lukasenka kifejezték meggyőződésüket, hogy hamarosan megoldást találnak minden problémára, amely az elmúlt időszakban felmerült Belaruszban – közölte a Kreml szombaton a két vezető telefonbeszélgetéséről kiadott közleményben.

– Nem szabad, hogy ezeket a problémákat kihasználva destruktív erők kárt tegyenek a két ország közötti, az unió keretén belül megvalósuló, kölcsönösen előnyös együttműködésben – fogalmazott a moszkvai elnöki hivatal a számos megfigyelő szerint elcsalt belarusz elnökválasztás miatt kirobbant tiltakozásokra utalva. A két elnök azt követően beszélt telefonon egymással, hogy Lukasenka megfigyelők szerint segítségért fordult Moszkvához.

Külső erőket vádol beavatkozással Lukasenka

Lukasenka úgy fogalmazott:

az országban hat napja zajló tüntetéshullám már nemcsak Fehéroroszországnak jelent fenyegetést, hanem az Oroszországgal közös unió védelmét is jelentené Fehéroroszország megvédése.

Minszk és Moszkva 1999-ben kötött szerződést a két ország közötti politikai és gazdasági integráció mélyítéséről, erre hivatkoznak uniós megállapodásként. Lukasenka azt is kijelentette:

a 2004-es ukrajnai narancsos forradalomhoz és más, a volt szovjet tagköztársaságokban az elmúlt 20 év során „külső elemek beavatkozásával” lezajlott forradalmakhoz hasonló események mennek végbe Fehéroroszországban.

Lukasenka szombaton megfordult a védelmi minisztérium stratégiai központjában is, ahol a Belta állami hírügynökség szerint úgy fogalmazott: Belarusznak van alkotmányos, megválasztott kormánya, nem szorul rá, hogy külföldi kormányok vagy közvetítők oldják meg az országban kialakult helyzetet. Hozzáfűzte:

Nem szolgáltatjuk ki az országot senkinek.

A volt szovjet tagköztársaságban hat napja tartanak a tömeges tüntetések, tiltakozásul a vasárnapi elnökválasztás eredményei ellen. Szombaton ismét több ezren vonultak az utcára Minszkben. A hatóságok eddig nagyjából hétezer embert vettek őrizetbe. Az Európai Unió pénteken közölte: nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét, és szankciókat készít elő azon fehérorosz állami tisztségviselők ellen, akik felelősek a tüntetőkkel szembeni erőszakért és a választási eredmények meghamisításáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.