Rástartoltak a brexitre a tory jelöltek

Tévévitát folytatott egymással kedd este Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi brit külügyminiszter mint a Konzervatív Párt vezetéséért versenyben maradt két jelölt.

Magyar Nemzet
2019. 07. 11. 6:50
Ahead of Britain's Conservative Party's hustings event in Cardiff
A volt külügyminiszter már előre nyalja a győzelmi fagylaltot Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tévévitát folytatott egymással kedd este Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi brit külügyminiszter mint a Konzervatív Párt vezetéséért versenyben maradt két jelölt. A győztest – aki egyúttal a lemondott Theresa May utódja is lesz a kormányfői székben – a toryk 160 ezres tagsága választja meg, ennek eredményét pedig július 23-án teszik közzé – emlékeztetett az MTI.

A volt külügyminiszter már előre nyalja a győzelmi fagylaltot
Fotó: Reuters

Arra a nézői kérdésre, hogy garantálják-e a kilépést az EU-ból október 31-ig, Johnson kijelentette: létfontosságú a brexithatáridő tartása, ellenkező esetben folytatódna a Konzervatív Pártba vetett bizalom eróziója, a választók átvándorlása más pártokhoz. Johnson – a toryk keményvonalas brexittáborának frontembere – megismételte azt a többször hangoztatott véleményét, hogy a legvitatottabb kérdést, a fizikai valójában hosszú ideje nem létező ír-északír határ nyitvatartásának ügyét a brexit után, a szabadkereskedelmi tárgyalások keretében kell rendezni.

Az ötszáz kilométeres határszakasz lesz az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára a brit kilépés után. A kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodásban szerepel egy tartalékmegoldás a határellenőrzés visszaállításának elkerülésére. Ennek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kötni, amely ezt feleslegessé tenné. A Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas brexittábora hallani sem akar erről a megoldásról, és az alsóház háromszor is visszautasította a kilépési megállapodást. Johnson a vitában megismételte azt az álláspontját is, hogy Nagy-Britanniának fel kell készülnie a megállapodás nélküli kilépésre, amivel komolyságát bizonyítaná „a Csatornán túli barátai és partnerei előtt”.

Jeremy Hunt kijelentette: ő is ugyanolyan elszántsággal törekszik az október 31-i kilépésre, mint vetélytársa. A külügyminiszter szerint ugyanakkor a politikába vetett bizalom már akkor sérült, amikor nem teljesült az eredeti, március végi brexithatáridő. Éppen ezért minden politikusnak csak akkor szabad ígéreteket tennie, ha teljesen bizonyos abban, hogy ezeket az ígéreteket be is tudja tartani – mondta.

Lemondott a nagykövet

Tegnap benyújtotta lemondását az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete, akinek a Trump-kormányzatról szóló, gyakran lesújtó értékeléseket tartalmazó bizalmas táviratai a minap kiszivárogtak a brit sajtóhoz, diplomáciai válságot okozva. Sir Kim Darroch a távozását bejelentő levelében közölte Jeremy Hunt brit külügyminiszterrel, hogy a kiszivárogtatás után lehetetlenné vált munkájának folytatása, és átadja a helyét egy új nagykövetnek. Trump bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatot a diplomatával, Twitter-bejegyzéseiben pedig „félnótásnak”, „igen ostoba fickónak”, illetve „felfuvalkodott bolondnak” nevezte a brit nagykövetet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.