Rekordáron kelt el egy VIII. Eduárd brit királyt ábrázoló ritka arany pénzérme

Forrás: MTI2020. 01. 17. 23:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió fontért (394 millió forint) kelt el egy VIII. Eduárd brit királyt ábrázoló ritka arany pénzérme Londonban, elnyerve a minden idők legdrágább brit pénzérméjének címét.

A pénzdarab egyike azon hat érmének, amelyet a Királyi Pénzverde készített Eduárd 1936-os trónra lépésekor, és amelynek tömeggyártása 1937. január 1-jén kezdődött volna meg.

Az uralkodó azonban 1936 decemberében lemondott a trónról, hogy feleségül vegye Wallis Simpson többször elvált amerikai asszonyt. A pénzérmék tömeggyártására nem került sor és az elkészült darabok soha nem kerültek forgalomba.

Eduárd egyébként ragaszkodott ahhoz, hogy arca bal fele kerüljön fel az egy fontsterlinges aranypénzre, szakítva azzal a hagyománnyal, hogy minden új uralkodót az elődjével ellentétes irányba nézve örökítenek meg.

A 22 karátos aranyból készült érme valamivel kisebb és könnyebb, mint a modern egyfontos, átmérője 22 milliméter, súlya 7,98 gramm.

A hat pénzérméből négyet múzeumok és egyéb intézmények őriznek, kettő magántulajdonban van.

Létezésükről nem sokan tudtak egészen 1970-ig, mivel a brit uralkodócsaládot annak idején mélyen megrázó botrány miatt elzárva tartották őket és nem képezték részét a Királyi Pénzverdéhez tartozó múzeum gyűjteményének.

A most gazdát cserélt pénzérmét a pénzverde kutatta fel az Egyesült Államokban és hozta vissza Nagy-Britanniába egy magángyűjtő számára.

VIII. Eduárd lemondása után a pár windsori hercegként és hercegnéként élt tovább. Elhagyták Nagy-Britanniát és Franciaországban telepedtek le. Ott éltek egészen halálukig, a windsori herceg 1972-ben, Simpson 1986-ban halt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.