Saját dzsihadistáitól tarthat a kontinens

Donald Trump újfent nehéz pillanatokat okozott európai szövetségeseinek, amikor a Szíriában elfogott külföldi dzsihadisták visszafogadását kérte tőlük a hétvégén. Az ügy különösképp az Egyesült Királyságnak okoz dilemmát: a szigetország jelenleg egy, az Iszlám Állam soraiba szegődött, magát „csupán háziasszonynak” valló brit tinédzser hazatérésével sem tud mit kezdeni.

Judi Tamara
2019. 02. 18. 9:45
Free Syrian Army fighters rest on the outskirts of the Islamic State-controlled northern Syrian town of al-Bab
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ALBAB Fotó: Khalil Ashawi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Egyesült Államok arra kéri Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akit Szíriá­ban fogtunk el” – fogalmazott hétvégi Twitter üzenetében Donald Trump, egyúttal ultimátumot intézve a szóban forgó országokhoz: „Nincs jó alternatíva, mert egyébként arra kényszerülünk, hogy szabadon engedjük őket…”

Mint írta, az Egyesült Államok nem szívesen nézné végig, ahogy az iszlamisták visszaszivárognak Európába, mert minden bizonnyal oda akarnak majd visszamenni. „Annyit teszünk és annyit költünk, itt az ideje, hogy mások is fokozzák erőfeszítéseiket, és elvégezzék a munkát, amiben annyira jók. Kivonulunk, miután százszázalékos vereséget mértünk a kalifátusra!” – szögezte le Trump az USA szíriai fellépésével kapcsolatban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a müncheni biztonságpolitikai konferencián szintén annak az aggodalmának adott hangot, hogy a kalifátus pusztulásával az Iszlám Állam megannyi katonája térhet vissza a kontinensre. Szerinte bár a NATO-tagállamok közötti információcsere olajozottan működik, a nyugati társadalomnak hatalmas kihívást jelentenek a potenciálisan hazatérő iszlamisták. Talán ennél is aggasztóbb, hogy az európai államok eddig nem igazán adtak választ a saját nevelésű harcosok kérdésére. Míg a franciák jelezték, hogy vállalják a felelősséget és felkészülnek a már elfogottak visszafogadására, a többi ország – különösképp Nagy-Britannia – óvatos a közbiztonságra nyilvánvalóan veszélyt jelentő személyekkel kapcsolatban.

A szigetország az elmúlt napokban egyébként is címlapokra került egy Szíriába szökött, de hazatérni vágyó dzsihadista miatt. Lapunk is beszámolt róla, hogy a 19 éves Shamima Begumra egy észak-szíriai menekülttáborban találtak rá: a lány – aki tegnap adott életet egy fiúgyermeknek – épp a babája megfelelő egészségügyi ellátásának érdekében szeretett volna hazatérni, úgy, hogy közben állította: nem bánta meg az Iszlám Állam soraiban töltött időt. A tinédzser tegnap a brit Sky Newsnak nyilatkozva már árnyalta véleményét: mint mondta, a terrorszervezet berkei­ben ő „csupán egy háziasszony volt”, és „az emberek többségétől ­szimpátiát vár az általa átéltek ­miatt”.

Fotó: Reuters

A közelmúltban számos terrortámadást megélt britek zöme negatívan reagált a lány segélykérésére, ám ennél is érdekesebb az ügy jogi dimenziója: szinte lehetetlen elegendő közvetlen bizonyítékot találni arra vonatkozóan, hogy valaki terrorcselekményt követett el vagy annak előkészítésében vett részt a polgárháborús Szíriában. Tízből egy hazatértet lehet így felelősségre vonni – írta a brit sajtó egy parlamenti jelentésre hivatkozva.

Árulkodó, hogy Shamima Begum vasárnap maga is arról beszélt: a hatóságoknak nincs bizonyítékuk arra vonatkozóan, hogy bármi veszélyeset tett volna Szíriában. Ben Wallace, a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára válaszul mindenesetre elmondta, hogy a külföldön elkövetett, terrorista indíttatású cselekmények széles körben adnak lehetőséget a vádemelésre, arról nem is beszélve, hogy a brit hatóságok átmeneti jelleggel meg is tudják tiltani egyes személyek hazatérését.

A probléma mértékét mindenesetre kitűnően jelzi, hogy csak a szigetországból több mint nyolcszáz dzsihadista – köztük százötven nő – szökött a Közel-Keletre, a potenciálisan hazatérő harcosok pedig nem csak a Trump által emlegetett országoknak jelentenek kihívást. Népességarányosan Belgium, Svédország, Dánia és Ausztria is bajban lehet az iszlamistái miatt.

MEGHIÚSÍTOTT TÁMADÁS

Az Iszlám Állam katonái merényletre készültek Észak-Macedóniában, de egy „partnerország” figyelmeztetett a támadás előkészületeiről – közölték az észak-macedón hatóságok a hét végén, az említett állam pontos megnevezése nélkül. Közben az Egyesült Államok szkopjei nagykövetsége is biztonsági riasztást adott ki, amely szerint a balkáni országban „nagy a valószínűsége egy szélsőségesek által elkövetendő terrortámadásnak”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton szintén azt kérte az Észak-Macedóniá­ba látogató magyaroktól, hogy útjuk során fokozott óvatossággal járjanak el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.