Salvini jobboldalát támogatja a népakarat

Matteo Salvini pártja, illetve az egyesült olasz jobboldal rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal, derült ki egy friss felmérésből. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint azonban a jelenlegi járványhelyzetben nem lehet előrehozott választásokkal számolni.

2020. 04. 29. 17:40
Italian PM Conte addresses Senate on coronavirus disease (COVID-19), in Rome
A tömörülésére az állampolgárok 25,6 százaléka voksolna Fotó: REUTERS/Alberto Lingria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is Matteo Salvini bevándorlásellenes pártja, a Liga a legerősebb politikai erő Olaszországban, derült ki az Ixè nevű közvélemény-kutató cikk felméréséből. Eszerint egy előrehozott választás esetén a korábbi belügyminiszter tömörülésére az állampolgárok 25,6 százaléka voksolna, míg a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek nevű jobboldali pártot 12 százalékuk választaná. A koronavírus-járvány kezdete óta Silvio Berlusconi pártja, a jobbközép Hajrá Olaszország! támogatottsága több mint két százalékkal nőtt. Most az állampolgárok 8,9 százaléka voksolna az egykori olasz miniszterelnökre, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a három párt egyesült koalícióját választaná a szavazók 46,5 százaléka.

Nem kérdés tehát, hogy amennyiben előrehozott választásokra kerülne sor, a Salvini vezette jobboldal magabiztosan felülkerekedne a jelenleg kormányon lévő Demokrata Párt (PD), az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a bukott exkormányfő, Matteo Renzi vezette Élő Olaszország baloldali koalícióján. A felmérés ugyanakkor arra is rámutat, hogy a Salvini kormányból való kipenderítése óta eltelt fél év alatt az olasz belpolitikai színtér újra kétpólusúvá, a hagyományos jobb- és baloldal ütközőzónájává vált. A Liga után ugyanis a baloldali Demokrata Párt számít a legerősebb politikai erőnek: az állampolgárok 22 százaléka szavazna arra a tömörülésre, amely csak a Liga és az M5S kormánykoalíciójának tavaly szeptemberi felbomlása következtében kialakuló hatalmi vákuumot kihasználva jutott kormányra.

A tömörülésére az állampolgárok 25,6 százaléka voksolna
Fotó: REUTERS/Alberto Lingria

Szomráky Béla Olaszország-szakértő ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, egyértelmű, hogy a jelenlegi kormánykoalícióban nem a nagyobbik kormánypárt, azaz az M5S, hanem a demokraták diktálják a tempót. A PD-nek egyébként nem sok jövőt jósoltak, miután Matteo Renzi 2016-ban nagyot bukott az általa kiírt népszavazással, az viszont bizonyos, hogy valamelyest kezdi visszanyerni a népszerűségét. – Több közvélemény-kutató is arra a következtetésre jutott, hogy a PD folyamatosan erősödik, de ebbe az adott kutatóintézet pártszimpátiáit is bele kell kalkulálni – fogalmazott.

A szakértő szerint a jobboldal sem tudja most konkrétumokra váltani a támogatottságot, a járványhelyzet miatt ugyanis egy darabig biztosan nem lesz választás, és kormányellenes tüntetések formájában sem tudják utcára hívni a választókat. – Figyelemreméltó azonban Berlusconi folyamatos erősödése, hiszen pártja az elmúlt 10 évben nem volt olyan népszerű, mint most. Való igaz, a volt kormányfő rendkívül felelős vezetőként jelenik meg most a nyilvánosság előtt, évtizedes tapasztalata pedig biztos támasz az országot körülvevő bizonytalanságban – magyarázta Szomráky Béla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.