Több száz sátras migráns lepte el Párizs egyik parkját + videó

Több mint háromszáz afgán és afrikai menekült lepte el a francia főváros egyik közkedvelt parkját, ezzel kívánják felhívni a figyelmet lakhatási problémájukra. Az akciót több, a migránsokat támogató szervezet is segíti. Az érintett kerület polgármestere az államtól vár megoldást a problémára. A városvezető egy új befogadóközpont létrehozását is szorgalmazza – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 06. 02. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint háromszáz menekült lepte el Párizs 10. kerületének Jardin Villemin nevű közparkját. Céljuk az, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a problémájukra, illetve hogy szállást biztosítsanak számukra. Franciaországban ugyanis véget ért a téli kilakoltatási moratórium, így csak a fővárosban több száz hajléktalan migránsnak nincs hova mennie.

Bár eredetileg április 1-jén ért volna véget a kilakoltatási moratórium, a kormány az egészségügyi vészhelyzetre való tekintettel a határidőt június 1-jéig meghosszabbította, ám ezzel csak elodázta a problémát.

A hatalmas, migránsokból álló tömeg először Párizs Place de le République nevű terén gyűlt össze május végén abban bízva, hogy a hatóságok megoldják a lakhatásukat. Ám a befogadóközpontok megteltek, ezért a rendőrség arra kérte az embereket, hogy mindenki hagyja el a teret. Sokan azonban nem engedelmeskedtek, ezért a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget.

A fedél nélküli migránsok ezt követően a Jardin Villemin parkba mentek, hogy ott verjenek tábort, amiben a segítségükre volt a Collectif Réquisitions nevű francia migránsokat segítő szervezet. Önkéntesei ételt osztottak a főleg afrikai és afgán származású migránsoknak, akik a füvön telepedtek le, és az éjszakát is a parkban töltötték.

A történtekről értesülve ellátogatott a helyszínre a kerület szocialista polgármestere. Alexandra Cordebard a sajtó kérdésére elmondta, hogy a kormány feladata lenne megoldást találni a problémára, de az önkormányzat kész az állammal való egyeztetésre a menekültek elhelyezésére alkalmas befogadóközpontok kialakításával kapcsolatban.

Elmondása alapján feltétlenül szükséges, hogy a főváros környéki Île-de-France régió is kivegye a részét a probléma megoldásában, mert a migránsok elszállásolása jelenleg Párizsban és Seine-Saint-Denis megyében koncentrálódik.

Ezeknek a területeknek a felszabadítása érdekében Alexandra Cordebard szorgalmazza, hogy a párizsi La Villette-en kívül hozzanak létre egy új nagy befogadóközpontot Párizsban vagy a párizsi régióban. Hozzátette, hogy ennek érdekében Párizs vezetése már számos javaslatot tett az Île-de-France régió prefektúrájának, de eddig mindet elutasították.

A probléma tehát egyelőre megoldatlan, a parkban napok óta több száz migráns tanyázik, akiknek az Utopia 56 szervezet is a segítségére sietett, sátrakat vitt a migránsoknak. Twitter-bejegyzésük alapján arra várnak, hogy a helyi prefektus tárgyaljon velük és megoldja a migránsok lakhatási problémáját.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Twitter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.