Schönborn bíboros még több szolidaritást szeretne

Bár az osztrák hívők ismét gyakorolhatják hitüket a templomokban, nagyon óvatosnak kell lenniük.

Forrás: MTI2020. 04. 23. 17:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még több szolidaritásra, még szorosabb összetartásra lesz szükség, amíg az egyházi élet újra olyan lesz, mint amilyen korábban volt – jelentette ki Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek Bécsben csütörtökön, azt követően, hogy Susanne Raab kulturális miniszter ismertette a templomok május közepén történő újranyitásának feltételeit.

„Új fejezet kezdődik” – jelentette ki Susanne Raab annak kapcsán, hogy május 15-től ismét tarthatnak szentmiséket, istentiszteleteket a hívők jelenlétében a templomokban. Leszögezte: lépéseket lehet tenni annak irányába, hogy az egyházi élet is visszatérjen a „normalitásokhoz”. A tárcavezető ugyanakkor kifejtette, hogy a templomokban is óvintézkedéseket vezetnek be. Ennek értelmében a híveknek kötelezően szájmaszkot kell viselniük.

Rendszeresen fertőtlenítik a sokak által használt helyeket, illetve a sokak által megérintett tárgyakat. A résztvevők számát pedig limitálják: a templomban húsz négyzetméteren csak egy ember tartózkodhat, a hívőknek legalább két méter távolságot kell tartaniuk egymástól – ez nem érinti a közös háztartásban élőket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az istentiszteletek során egy zárt helyiségekben hosszabb időt töltenek együtt az emberek, ezért különösen ügyelni kell a rendelkezések betartására, így ezt ellenőrizni fogják – tette hozzá.

A miniszter asszony elismerően szólt az egyházak koronavírus idején végzett tevékenységéről. Arról is beszélt, hogy az egyházak kreativitásukról is tanúbizonyságot tettek azzal, hogy interneten, a televíziós csatornákon, illetve a rádióban közvetítették a szentmiséket, istentiszteleteket, és ezzel mintegy négymillió követőre találtak.

Christoph Schönborn arról beszélt, hogy bár a hívők ismét gyakorolhatják hitüket a templomokban, nagyon óvatosnak kell lenniük. Ismertette, hogy a különböző egyházak az elkövetkező napokban gondoskodnak az óvintézkedések betartásának feltételeiről. Hangsúlyozta: sok türelemre, megfontoltságra lesz szükség, amíg az egyházi élet visszatérhet a megszokott formába. A bíboros arról is szót ejtett, hogy az élet az elkövetkező időszakban sem lesz egyszerűbb, ezért a korábbinál nagyobb szolidaritásra, összetartásra lesz szükség – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.