Sem Merkel, sem az EP nem enged a kvótából

A menekültelosztási mechanizmus – azaz a migránskvóta – évek óta nyomasztó terhe az EU-nak, miután egyes tagállamok, köztük hazánk, nyíltan megtagadták a végrehajtását.

Magyar Nemzet
2019. 03. 22. 5:55
null
Inkább behoznák a migránsokat az EU-ba Fotó: MTI/EPA/A. Carrasco Ragel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Létezhetnek különböző formái a tagállamok közötti szolidaritásnak a menekültügyben – jelentette ki csütörtökön Angela Merkel kancellár a Bundestagban a német álláspontot ismertető beszédében, mielőtt a brüsszeli uniós csúcsra utazott volna. A kancellár elmondta: a menekültek és a migráció ügyében sikerült előrelépni, így ­például javult az EU-s külső határ védelme, „de messze nem sikerült mindent elérni”.

– Most arról a kérdésről van szó, hogy ­lehet-e eltérő formában vállalni a 27 tagország közötti szolidaritást az illegális migráció elleni harc és a szabályos, legális migráció bevezetésének témájában? Hogy viselhetnek-e a tagországok egymástól eltérő, különböző felelősséget? – tette fel a kérdést Merkel a távirati iroda tudósítása szerint. – Én azt mondom, hogy egyértelműen igen. De azt is hangsúlyozom, nem lehetséges, hogy egyes tagállamok kijelentsék, egyáltalán nem vesznek részt a menekültek szolidáris elosztásában – fejtette ki a kancellár. Mint mondta, elvekről van szó, de az alapelvek tisztelete mellett természetesen lehet eltérő súlyozású a szolidaritás.

A menekültelosztási mechanizmus – azaz a migránskvóta – évek óta nyomasztó terhe az EU-nak, miután egyes tagállamok, köztük hazánk, nyíltan megtagadták a végrehajtását, de azokban az országokban sem jól működött, amelyek formailag elfogadták azt. A téma az Európai Parlamentben (EP) ma is él. A testület e héten elfogadta a 2021–2027 közötti évekre vonatkozó menekültügyi és migrációs alapra vonatkozó álláspontját, és további pénzügyi támogatást nyújtana ilyen feladatokhoz.

Inkább behoznák a migránsokat az EU-ba
Fotó: MTI/EPA/A. Carrasco Ragel

Az EP is úgy véli, a szolidaritás és a felelősség megosztásának elvét a gyakorlatban nem alkalmazzák a tagállamok. Mint közölték, az alapon keresztül a tagállamoknak eleget kell tenniük többek között „a szolidaritás és felelősségmegosztás elveinek gyakorlatba ültetésére irányuló kötelezettségeiknek”. – Ezek a mechanizmusok akkor működnek a legjobban, ha minden tagállam részt vesz bennük, és csak akkor, ha eleget tesznek vállalt kötelezettségeiknek – állítja a parlament.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő kifejtette: a parlament bevándorláspárti többsége nem a migráció leállítására, hanem a migránsok behozatalára kívánja szánni a háromszorosára növelt uniós alap nagy részét. Felhívta a figyelmet, hogy a jelen javaslat szerint az a tagállam, amelyik nem kíván migránsokat betelepíteni saját területére, elesik a neki járó EU-források jelentős részétől.

– Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság azt állítja, nem lesznek betelepítési kvóták, a javaslat jelentős összeget különít el e célra – közölte. A következő pénzügyi időszakban 10,4 milliárd euróról van szó. – Az uniós pénzek felhasználására tett uniós bizottsági javaslat azt támasztja alá, hogy az intézmény valódi szándéka minden tagadás ellenére a bevándorlás elősegítése, pénzzel ösztönözve a migránsbetelepítést – emelte ki a képviselő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.