Sok sérelem érte már a kassai magyar hívőket

Nem a húsvéti magyar nyelvű misék törlésével kezdődött a magyar hívek kálváriája a felvidéki Kassán. Amióta Martin Štrbák a főapát, egyre inkább a magyar nyelv leépítésé­ben, mellőzésében gyakorolják hitüket – derül ki a Magyar Nemzetnek nyilatkozók beszámolóiból.

Beke Beáta (Kassa)
2020. 04. 24. 6:54
null
A Szentháromság-templomból lassan kiszorul a kisebbség Fotó: MTI/Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy sajtóvisszhangja lett két héttel ezelőtt annak, hogy a koronavírusra hivatkozva a magyar hívek számára nem celebráltak misét a húsvéti hétvégén a kassai Szentháromság-templomban, noha a felvidéki városban már évtizedek óta bevett szokás, hogy a húsvéti ünnepek szertartásait a helyi magyar hívők számára a kassai magyar templomként is ismert imahelyen tartották.

Bár a templomot fenntartó premontrei rend szóvivője az egészségügyi helyzettel és a gyülekezési korlátozással indokolta a magyar nyelvű misék elmaradását, a szlovák nyelvűeket – kevés hívő jelenlétében ugyan – mégis megtartották. – Nehéz időket élünk, az emberek mozgása korlátozva van, ezért nekünk egyszerűbb, ha Kassán ünnepeljük a húsvétot – magyarázta Jozef Vaško szóvivő, hogy idén miért nem a közeli jászói apátságban, hanem a Szentháromság-templomban tartották meg a szlovák nyelvű szertartásokat.

A magyarellenes lépések sora azonban nem nagycsütörtökön kezdődött. Mint megtudtuk, Martin Štrbák főapát utasítására festették le a magyar feliratokat és a freskómennyezetet abban a hittanteremből kialakított kápolnában, amelyben a hétköznapi szentmiséket tartják, de nem csak ebben az esetben száműzték a magyar nyelvet. – Lemeszeltette fehérre az egész kápolnát, tehát nincs semmilyen felirat. A templomon belül, például a padokon lévő magyar feliratok is el lettek tüntetve. A gyóntatást jelző világító magyar feliratot, arra hivatkozva, hogy nem működik, a főapát eltávolíttatta.

A kápolnában a magyar nyelvű táblák nagy részét leszereltette, és eltüntette a magyar köszönőlapok zömét. Magyar énekeskönyvek sincsenek, a templomban lévő magyar nyelvű faliújság is lassan leépült, és amikor az akkori kassai egyházmegyében a magyar közösségért is felelős atyát megkeresték ez ügyben, azt mondta: nem kell húzogatni az oroszlán bajuszát. Tehát sok apró mozaikból áll össze a kép, ami alapján én úgy döntöttem, hogy a magyar nyelvű húsvéti szentmisék mellőzése az utolsó csepp a pohárban – árulta el lapunknak Fraenkel Emil, az a kassai magyar orvos, aki a nagycsütörtöki szlovák misén szót emelt a kassai magyar templom „lefoglalása” ellen.

A Szentháromság-templomból lassan kiszorul a kisebbség
Fotó: MTI/Jászai Csaba

Szavait megerősíti Puss Sándor, az utolsó szlovákiai magyar jezsuita szerzetes, akinek kassai szolgálata közben szerzett tapasztalatai alapján az derül ki, hogy az egykori jezsuita templomban történt húsvéti „incidenssel” nem történt semmi szokatlan. – A kialakult helyzet, mondhatni, szokványos. Semmi különös nem történt, csak eddig a média ezzel nem nagyon foglalkozott. Itt azokat szeretik, akik szerint minden rendben van. Aki pedig máshogy vélekedik, az ellenség – fejtette ki véleményét lapunknak.

A magyar nyelvű szentmisén kívül magyar élet nincs a templomban, amióta Martin Štrbák a főapát, aki a magyar szerzeteseket kihelyezte Jászóra és Leleszre, Kassán pedig kivétel nélkül csak szlovák szerzetesek vannak. Több mint egy évtizede modern kori templomfoglalás zajlik Kassán. Az elmúlt évek alatt a főapát által újraalapított, immár szlovák premontrei gimnázium növendékei és az elmúlt évek alatt mesterségesen felduzzasztott szlovák közösség használja a kassai magyar templomot.

A magyar hívek szép lassan kikopnak, és a templomban megvalósuló események – lelkigyakorlatok, koncertek – gyakorlatilag már csak szlovákul zajlanak, pedig a Szentháromság-templom felújítására a magyar hívek is havi rendszerességgel gyűjtöttek pénzt. – Ez az, ami felborult, akár van vírusos járvány, akár nincs. Ráadásul húsvét óta továbbra is csak szlovák nyelvű miséket közvetítenek online – nyilatkozta Fraenkel Emil.

A magyar orvost nemrég ajánlott levélben szólította fel Martin Štrbák, hogy amennyiben nem vonja vissza kijelentéseit és nem kér bocsánatot a szlovák misén való viselkedéséért, kizárják a szentmisékről és szertartásokról. Mindezt úgy, hogy egyházjogi szakértők véleménye szerint személy feletti joghatósága a főapátnak nincs, mint ahogy az egyházi szertartások kapcsán sem rendelkezik joggal. – A kassai egyházmegye valamennyi templomából kitiltatna – mondta Fraenkel Emil, akitől megtudtuk, hogy tette kapcsán pozitív visszajelzéseket kap, nem csak a hívek részéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.