Soros György, az Izrael-ellenes antiszemita

A milliárdos spekuláns aktívan szervezkedik is a több mint hetven éve létrejött önálló zsidó állam ellen.

Forrás: TŰZFALCSOPORT2020. 07. 21. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldalt világszerte éri az antiszemitizmus vádja akkor, amikor Soros Györgyöt kritizálják. Ugyanígy igaz ez az USA-ban vagy Oroszországban, mint hazánkban. Az persze nem zavarja a tiltakozókat, hogy nem zsidó származása miatt persona non grata Soros a világ egyes részein, hanem a felforgató tevékenysége miatt. Tovább árnyalja a képet, hogy a milliárdos spekuláns nem, hogy nem éli meg zsidó hitét és örökségét, hanem még aktívan szervezkedik is a több mint hetven éve létrejött önálló zsidó állam ellen.

A milliárdos „filantróp” ugyan zsidó származású, de azt már számtalanszor világossá tette, hogy számára ez semmit sem jelent: nem érez közösséget a zsidósággal, nem szeretne a zsidó nemzet része lenni, nem is tekint így magára. Izraelt pedig nem akarja támogatni, mert túl sok nácizmust tapasztalt ahhoz, hogy a nacionalizmus bármely formáját pozitívként tudja értékelni. Soros először 1994-ben járt Izraelben. Ekkor egy beszédében bírálta a zsidó nacionalizmust, amivel megbotránkoztatta hallgatóközönségét.

A spekuláns Izrael-ellenessége tehát nem egy megalapozatlan összeesküvés-elmélet, ezt maguk az izraeliek is így látják. Izrael szerint Soros aláássa az ország tekintélyét, veszélyezteti az érdekeit és nemzetbiztonságát, folyamatosan harcol az izraeli kormány ellen, sőt még Izrael önvédelemhez való jogát is megkérdőjelezi. Teszi pedig mindezt a médiája, valamint a civil szervezetei felhasználásával és aktív segítségével. Az izraeli törvényhozás, a Knesszet ezért még 2016-ban elfogadott egy, a magyar szabályozásnál sokkalta szigorúbb civiltörvényt.

Eszerint azoknak az NGO-knak, amelyek külföldi támogatásokból szerzik a bevételeiknek legalább a felét, azoknak kiadványaikban kivétel nélkül fel kell sorolniuk a támogatóikat, és onnantól a hadsereggel és a kormánnyal csak akkor léphetnek kapcsolatba, ha különleges engedélyük van rá. A 444 cikke szerint a törvény miatt érintett 27 szervezetből 25 vagy baloldali, vagy emberi jogokkal foglalkozik.

Ők ezt természetesen úgy közlik, mintha ezek az NGO-k a gonosz jobboldali kormányok üldöztetésétől szenvednének, pedig csak jót akarnak. Valójában azonban azt lehet tudni, hogy trójai falóként szolgálnak a balliberális, gyakran szélsőséges ideológiáknak, Izrael esetében pedig legtöbbször az állam ellen is küzdenek.

A közelmúltban Eli Vered Hazan úrral, az izraeli kormánypárt külügyi igazgatójával készített a Tűzfalcsoport exkluzív interjút.

A politikus így nyilatkozott a Tűzfalcsoportnak:

„Soros György belülről pusztítja Izraelt; a szervezetei éjt nappallá téve kiapadhatatlan forrásból dolgoznak azon, hogy megfosszák az országot zsidó identitásától. Sőt olyan civil szervezeteket támogat, akik ártatlan zsidókat gyilkoló terroristákat védenek.”

Világszerte sokan folytatnak kampányszerű harcot Izrael ellen, de napjainkban már egy új fajta antiszemitizmus tapasztalható: a kritika és a támadások nem onnan érkeznek, ahonnan történelmi tapasztalatok alapján várnánk, vagyis a szélsőjobbról, hanem a szélsőbal az, amelyhez tartozó erők Izrael-ellenesek. Céljuk általában Izrael, mint önálló zsidó állam tönkretétele, legitimációjának aláásása, mégpedig a palesztin érdekekre hivatkozva. Ezekben az Izrael-ellenes, jellemzően szélsőbalos vagy emberi jogokkal foglalkozó (persze valójában ez csak az álcájuk) szervezetekben általában az a közös, nem meglepő módon, hogy Soros szervezetei finanszírozzák őket. A nemzetközi mozgalomra, amely számtalan szervezetet tömörít, BDS-mozgalomként szoktak hivatkozni, amely a „boycott, divestment, sanction”, magyarul bojkottálás, elidegenítés és szankcionálás jelentést takar.

A Breitbart cikke szerint az USA-ban hat ilyen szervezetnek van központja, amelyeket Soros is támogat, méghozzá általában két úton: a Nyílt Társadalom Alapítvány révén, illetve a korábban már a Tűzfalcsoport is bemutatott Tides Alapítványon keresztül. Ez utóbbi kvázi pénzmosodaként, elosztóközpontként működik: a Nyílt Társadalom Alapítványtól átutalt pénzt innen juttatják el a szélsőbalos és antiszemita szervezeteknek. Soros 2001 és 2015 között 9,5 millió dollárt adott az Adalah, az Al-Tufula Center, az Arab Association for Human Rights, a Baladna, a Galilee Society, a Molad és a New Israel Fund nevű szervezeteknek, amelyek mind Izrael-ellenességükről híresek.

A Wikileaks és a DC Leaks portálok még 2016-ban számos olyan dokumentumot szereztek meg, amelyek szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok célja „Izrael rasszista és antidemokratikus politikájának” feltárása nemzetközi fórumokon, valamint a zsidó állam demokratikus jellegének megkérdőjelezése.

Sorosék azonban kifejezetten ódzkodtak például az iráni emberi jogi helyzet bírálatából, mondván, nehogy veszélyeztessék az iráni atomalkut… A Nyílt Társadalom Alapítvány arab regionális irodája (Arab Regional Office) úgy látta, hogy az elmúlt években a „közvélemény radikalizálódása” és a jobboldali izraeli kormányok politikája miatt „elnyomóbb” lett a hangulat a palesztinokkal szemben. A dokumentumok pozitívként értékelik viszont egy helyi palesztinpárti civil szervezet, a Palestinian Citizens of Israel (PCI) növekvő aktivitását nemzetközi fórumokon, amelynek sikerült Izraelt rasszista államnak beállítania, és sürgeti a PCI szerepének, hatékonyságának növelését az ENSZ-ben, az EU-ban és az Egyesült Államokban. Az is kiderül, hogy Sorosék fontosnak tartották titokban tartani a közel-keleti aktivitásukat. Mindezt úgy, hogy egyébként álszent módon az átláthatóság, elszámoltathatóság hiányát hozzák fel rendszeresen vádként politikai ellenfeleikkel szemben.

A Nyílt Társadalom Alapítványtól a régióban az egyik leginkább támogató szervezet az Adalah, amely az izraeli arabok jogegyenlőségének zászlaja alatt meg akarja szüntetni Izraelt zsidó államként. A szervezet Izraelt „népirtással” és „apartheid állam” létrehozásával vádolja, és arra ösztönzi az országokat, hogy szüntessék meg diplomáciai kapcsolataikat Izraellel. Izrael-ellenes, a zsidó állam létezésének alapját aláásni próbáló tevékenységet folytat a Sorosék által szintén támogatott Mada Al-Carmel szervezet is. Utóbbival kapcsolatban az elmúlt hetek amerikai zavargásaival kapcsolatos érdekes hír jutott el hozzánk: Brooklynban két ügyvéd osztogatott az erőszakos tüntetőknek Molotov-koktélokat, egyikőjük pedig korábban részt vett a Mada Al-Carmel szervezet nyári ösztöndíjprogramjában, ahol feltehetően radikalizálták Sorosék. Nem kellhetett hozzá sok, ugyanis hazájában, az USA-ban is egy olyan szervezetnél dolgozik, amit a milliárdos spekuláns pénzel: az Alkotmányos Jogok Központja is Izrael-ellenes tevékenységet folytat.

A következő pár hétben óriási feszültséget kelthet majd a világpolitikában, de elsősorban a Közel-Keleten, ha az USA beleegyezésével Izrael belevág Ciszjordánia egyes részeinek annektálásába. A szóban forgó terület a Jordán folyó nyugati partvidékén helyezkedik el, amelyet Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalt el. A közel-keleti béketeremtés folyamata több évtizede zajlik. Eddig elsősorban az úgynevezett „kétállami megoldás” körül forogtak a tervek, vagyis azt szorgalmazták, hogy a zsidó állam mellett alapítsanak egy palesztin államot is. Ez utóbbinak a területét Ciszjordánia egy része, valamint a gázai övezet adhatná az elképzelések szerint, de most úgy fest, hogy Izrael annektálni fogja előbbinek egy részét. Anélkül, hogy ezekről a tervekről bővebb geopolitikai elemzést adnánk és véleményt mondanánk, egy dolgot szinte százszázalékos bizonyossággal megállapíthattak: Sorosnak és az Izraelben az államot aláásni kívánó hálózatának is lesz még ehhez egy-két szava – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.