Soros György örökkötvényekkel kerülné meg a magyar–lengyel vétót

Soros György friss véleménycikkében örökkötvények kibocsátására sarkallja az uniós államokat, s azt kéri tőlük, hogy megerősített együttműködés formájában, a magyarokat és lengyeleket kihagyva lépjenek a költségvetési patthelyzetben.

Magyar Nemzet
Forrás: Project Syndicate2020. 12. 01. 13:49
Day Three Of The World Economic Forum (WEF) 2020
A milliárdos megkerülné a magyar és lengyel vétót. Fotó: Bloomberg Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar származású spekuláns rövid időn belül a Project Syndicate-en megjelentetett második véleménycikkében emelt szót a magyar és a lengyel vétó ellen. Mint azt most javasolja,

az EU tagállamainak megerősített együttműködés formájában kellene elfogadniuk az EU járványügyi mentőalapját, majd örökös kötvények kibocsátásával finanszírozhatnák a hitelfelvételt. – A lisszaboni szerződés vezette be a módszert, eredetileg az eurózóna mélyebb integrációjának céljából, ám erre sosem használták ezt az együttműködési formát

– írja friss cikkében Soros, aki szerint a lejárat nélküli örökkötvények előnye, hogy a tőkét soha nem kell visszafizetni, csak az évente esedékes kamatot kell előteremteni.

A magyar miniszterelnök neve is előkerül az írásban. – Orbán Viktor amiatt aggódik, hogy az új jogállami feltételrendszer a gyakorlatban korlátozza majd a személye köré fonódó, illetve rendszerszintű politikai korrupciót. Olyannyira aggódik, hogy megállapodást kötött Varsóval, és magával rántja a lengyeleket is.

– Amennyiben egyetlen tagállam dönt a kötvények kibocsátásáról, megteremti a lehetőségét annak, hogy később akár a többi tagállam követhesse – húzza alá a spekuláns, hozzátéve: a Hollandia vezette fukar négyes országcsoport is vonzónak találhatja az ötletet, hiszen azzal pénzt is spórolhatnak.

Soros úgy zárja írását: csodálatos szolidaritási gesztusnak tartaná, ha az örökkötvényeket piacra dobó államok együtt nyújtanának garanciát Olaszországnak. – Ha az unió megerősödik, a saját nevében is megjelenhet a piacon ilyen értékpapírokkal – fogalmaz.

A milliárdos megkerülné a magyar és lengyel vétót
Fotó: Reuters

Nem Soros javasolta először ezt a megoldást

A Magyar Nemzet is cikkezett róla korábban, hogy a megerősített együttműködés

ötletét Franciaország már bedobta a magyar és lengyel vétót követően, majd Hollandia fel is karolta a javaslatot. Probléma ugyanakkor, hogy azt kizárólagosan a 750 milliárdos mentőalap esetében lehetne alkalmazni, a keretköltségvetésre nem.

Ráadásul Németország, az EU motorállama sem érdekelt a megoldásban: az nemcsak az EU-integrációról festene rossz képet a tagállamok egységének szétszakításával, de a járványhelyzetben gazdasági szempontból a többieknél jobban teljesítő berlini vezetésre is nagy terhet róna.

Soros egyébként nem először szól bele a válságrendezés módjába, és a vétókat követő költségvetési patthelyzet rendezésébe. Ismert, Orbán Viktor miniszterelnök nemrég – a Project Syndicate által letiltott – véleménycikkben szögezte le: Európa semmi áron sem hódolhat be a spekulánsnak, aki az európai birodalomba be nem tagozódó tagállamok megbüntetésére törekszik.

– A magát filantrópnak nevező spekuláns egyik válság idején sem az európai emberek érdekeit nézte, hanem a saját haszna szerint cselekedett – írta cikkében a miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.