Soros-szál Kijevben

Nem kellett sokat várni, hogy Soros György neve felbukkanjon abban az amerikai Ukrajna-politikához köthető szövevényes ügyben is, amelynek kapcsán vizsgálat folyik Donald Trump elnök ellen. Egy ukrajnai energiaipari vezető most arról számolt be, hogy Trump ügyvédjének, Rudy Giulianinak a kijáróemberei azzal akarták megnyerni maguknak, hogy legyen vele tisztában, a politikai túloldalon Soros áll. Sorosról ismert, befolyásolni akarja a kijevi politikát.

2019. 11. 26. 6:44
U.S. President Trump's lawyer Rudy Giuliani has coffee with Russian born businessman Parnas at Trump Hotel in Washington
Rudy Giuliani és ukrajnai összekötője, Lev Parnas egy korábbi felvételen. Egyre több részletre derül fény Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ön republikánus, nem igaz? Azt akarjuk, legyen az emberünk – ezzel fordult a The Wall Street Journal beszámolója szerint Rudy Giulianinak, Donald Trump személyes ügyvédjének két ukrajnai kijáróembere a Naftohaz ukrán állami energiavállalat egyik vezetőjéhez.

Lev Parnas és Igor Fruman – mindketten ukrán származású, szovjet születésű amerikaiak – eszerint még márciusban azzal győzködték a szintén amerikai Andrew Favorovot, a Natftohaz gázüzletágának vezetőjét, hogy a politikai túloldalon a „Soros-kartell” emberei állnak, mint például Marie Yovanovitch akkori, de azóta elmozdított kijevi amerikai nagykövet, akik Trump ellenében tevékenykednek a kelet-európai országban. Parnast és Frumant egyébként októberben az amerikai kampányfinanszírozási törvények megsértésének gyanújával őrizetbe vették Floridában.

Rudy Giuliani és ukrajnai összekötője, Lev Parnas egy korábbi felvételen. Egyre több részletre derül fény
Fotó: Reuters

Trump kontra Soros, illetve a republikánusok a demokraták ellen – korántsem ez az első eset, hogy Ukrajnára, erre az Európai Unió, illetve Oroszország közé szorult és geostratégialiag kiemelten fontos ütközőállamra vetül az amerikai belpolitikát általában is uraló erős megosztottság, és ebben kulcsszereplőként nevezik meg a magyar származású amerikai milliárdost.

A múlt héten Giuliani – aki New York egykori népszerű polgármestereként szerzett hírnevet – egy rádióinterjúban többek között említést tett az ukrán Korrupcióellenes Akcióközpont elnevezésű nonprofit szervezetről, amelyet elmondása szerint az előző amerikai vezetés, az Obama-kormányzat, valamint Soros György együtt alapított. Amikor pedig 4,4 millió dollár közpénz kézen-közön elfolyt e szervezet körül a 2016-os amerikai választások idején, vizsgálatot indítottak. De Giuliani azt állítja, Yovanovich nyomást gyakorolt az ukrán kormányra annak érdekében, hogy ejtsék a vizsgálatot.

E ponton találkozik az Ukrajnán belül is folytatott amerikai belpolitikai harc azzal a vizsgálattal, amely a washingtoni képviselőházban folyik az elnök ellen, és amely azt célozza, hogy Donald Trump demokrata párti ellenfelei közjogi felelősségre vonási eljárást (impeachment) indítsanak ellene.

A demokrata vezetésű képviselőházi bizottságban Yovanovitch az egyik koronatanú, aki azzal magyarázta leváltását, hogy útjában állt Trumpnak és embereinek, akik párhuzamos külpolitikát folytattak Kijevben, mégpedig saját célból. Az impeachment előtti vizsgálatok fókuszában az áll, megvádolható-e Trump korrupcióval az Ukrajna-politikája miatt – ha nem is bíróság előtt, de egy közjogi felelősségre vonás részeként. Egy ilyen eljárás elől menekült a lemondásba a Watergate-botrányba belebukott Richard Nixon 1974-ben.

Soros neve vissza-visszatér a kijevi ügyekben. Nem titok, a milliárdos szerepet játszott a 2004-es úgynevezett narancsos forradalomban, Viktor Juscsenko elnök hatalomra juttatásában.

Szervezetéhez, a Nyílt Társadalom hálózathoz kapcsolható Újjászületés alapítvány révén Soros a legutóbbi elnökig, Petro Porosenkóig bezárólag mozgatta a kijevi szálakat. „Beavatkoztak az amerikaiak az ukrán belügyekbe? Igen. Az EU, egyes európai tagországok és a Soros-finanszírozású Újjászületés alapítvány ugyanezt tette” – fedte fel 2004-ben Michael McFaul. Pedig az USA későbbi moszkvai nagykövete Sorossal azonos oldalon, a Demokrata Pártén áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.