Súlyos csapás a Huaweire

Több amerikai és egy német informatikai vállalat is hivatalosan megszakította üzleti kapcsola­tait a Huawei kínai multival. Bár a lépés Donald Trump amerikai elnök múlt heti intézkedéseit követték, a fordulat sokkolta a közvéleményt. A Huawei azonnali válaszlépéseket ígért.

Buzna Viktor
2019. 05. 21. 10:21
Android logo is displayed on a Huawei smartphone in this illustration picture
HUAWEI TECH-USA/ANDROID Fotó: Marko Djurica
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szereplőkkel bővült az Egyesült Államok és Kína között zajló gazdasági háború, miután a Google tegnap hivatalosan is bejelentette: felfüggeszti az együttműködést a Huawei kínai telekommunikációs multival. Döntésével a Google olyan népszerű szolgáltatásoktól zárja el a Huaweit, mint az Android operációs rendszer, ezzel a kínai cég komoly törést szenvedhet a továbbra is virágzó globális mobiltelefon-piacon. A Huawei értékesíti ugyanis a világon a második legtöbb okostelefont, a vállalat sikere szorosan összefüggött a Google népszerű operációs rendszerével. Az Android elzárása a felhasználókat is érinteni fogja, a Huawei mobilokon nem lesz elérhető például a YouTube videócsatorna és a Google Maps sem. A drasztikus változások csak részben értinik azokat, akik korábban vásároltak Huawei termékeket.

A Magyar Nemzet megkereste a kínai vállalat budapesti irodáját, ahol közölték: azonnali lépéseket tesznek az ügy megoldásáért. – Mindent elkövetünk, hogy mérsékelni tudjuk a döntés hatását – írták, egyben hozzátették: továbbra is biztosítják a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. A vállalat sajnálatát fejezte ki a lépés miatt, mint írták ugyanis, jelentősen hozzájárultak az Android fejlődéséhez és növekedéséhez.

A Google szűkszavúan közölte a döntést. Tegnap szóvivőjük annyit mondott, lépésük megfelel a hatályos jogszabályoknak. Pár órával a bejelentést követően több amerikai informatikai vállalat, közöttük a processzorokat gyártó Intel, a Qualcomm és a Broadcom is az közölte, hogy befagyasztja az üzleti kapcsolatokat a Huaweijel.

Bár a piacvezető amerikai vállalatok döntése meglepte a közvéleményt, számítani lehetett a fordulatra. Péntektől lépett ugyanis életben Donald Trump amerikai elnök rendelete, amely szerint feketelistára kerülhet a Huaweijel együttműködő amerikai vállalat. Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség kiéleződésére válaszul a Huawei már márciusban közölte: saját operációs rendszert épít arra az esetre, ha a jövőben politikai nyomás következtében elesne az amerikai partnerek szolgáltatásaitól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.