Svédországban egymást érik a robbantások, nem bírnak a bűnözési hullámmal

A skandináv mintaállamban kezd tarthatatlanná válni a helyzet, sem a migrációt, sem pedig az ebből fakadó bűnözést nem képesek kordában tartani az illetékesek.

Magyar Nemzet Online
2020. 01. 13. 18:45
null
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A skandináv mintaállamban kezd tarthatatlanná válni a helyzet, sem a migrációt, sem pedig az ebből fakadó bűnözést nem képesek kordában tartani az illetékesek. Mindezt nem csak a statisztikák és az egyre riasztóbb hírek támasztják alá, hanem az egyre borúlátóbb prognózisok is.

Ismét robbanás történt hétfőre virradóra Stockholmban, ezúttal Östermalm városrészben egy többlakásos épületben, a lakóházban károk keletkeztek. Nem sokkal később a svéd fővárostól északra lévő Uppsalában is robbantás történt, a jelentések szerint vizsgálják, hogy van-e összefüggés a két eset között.

Svédországban tavaly óta elszaporodtak a szándékosan előidézett robbantások. Hasonló incidensek a fővárosban is voltak. A nyomozó szervek a szervezett bűnözést sejtik a háttérben. Szakértők szerint rivális bandák akarják így megfélemlíteni egymást. Az elkövetőket csak ritkán sikerült kézre keríteni – írta az MTI.

A baloldali svéd politikusok időnként szeretnek integrációs mintaállamként tekinteni a skandináv országra, de a tények azt mutatják, hogy a migrációs hullám néhány évvel ezelőtti erősödése óta nem bírnak a hatóságok a növekvő bűnözéssel.

Még maga a baloldali miniszterelnök Stefan Löfven is kénytelen volt elismerni, hogy a migránsok miatt nőtt a bűnözés. Löfven szavait megelőzte Svédország rendvédelmi biztosának véleménye, aki szerint a bűnbandák közti erőszak csökkentésére irányuló kormányzati szándék totális kudarcot vallott, példátlannak nevezte az országban végigsöprő robbantási hullámot.

 

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a svéd rendőrség tehetetlenségében, egy kedélyes beszélgetés keretében gyakorlatilag szépen megkérte a bűnöző csoportok vezetőit, hogy legyenek kedvesek kevesebbet robbantani.

Nem véletlen, hogy abban svéd társadalomban, amely mindig is büszke volt a befogadó attitűdjére, már kezd megváltozni a közhangulat a bevándorlás kérdésében. Mindez annak is köszönhető, hogy a bevándorlás hatalmas terhet ró a svédországi társadalomra. A Svédországba érkező bevándorlók felét kiutasítják az országból.

Az utóbbi időben sok törvényt szigorítottak, komoly szűrésen esnek át a bevándorlók is. Vannak köztük terrorizmussal összefüggésbe hozhatók, 2018-ban a 190 ezer megszűrt emberből 20 ezret emiatt utasítottak el. Ez nagyon jelentős szám – értékelt a szakértő. Kifejtette: Svédországba sok ember érkezik Szíriából, Irakból, jönnek Afganisztánból, Eritreából. A bevándorlók a nagyvárosokba mennek, Malmö, Göteborg például már megtelt. Kis-Benedek József azt mondta: a svéd társadalom alapvetően befogadó, de olyan bevándorlókra nincs szükségük, akik nem akarnak dolgozni.

És akkor még nem is említettük az iraki minisztert, aki a hírek szerint visszaélt a svéd állam szociális rendszerével. A valamikor a béke és a nyugalom egyik szigeteként számon tartott svéd fővárosban mostanra eluralkodott az erőszak. A helyi sajtó számolt be arról, hogy Stockholmban az idei esztendő első felében 1060 (!) nemi erőszak történt, ami a tavalyi évhez képest – akkor 930 ilyen bűneset jutott a hatóságok tudomására – 14 százalékos növekedést jelent.

A hatóságok szerint a támadásoknak csupán mintegy hatvan százalékát jelentik be az áldozatok, vagyis valójában minden nap 8-9 nemi erőszakkal kell számolni Stockholmban. Az elkövetőknek pedig jó, ha az öt (!) százalékát elítélik a bíróságok, vagyis az áldozatok alig számíthatnak védelemre. Vagyis ez azt jelenti, hogy 100 nemi erőszakot elkövető közül 95 megússza a felelősségre-vonást a skandináv ország fővárosában.

A bűnesetek közül számos extrém esetet is feljegyeztek a krónikák, az élőben közvetített nemi erőszaktól kezdve a fülcsonkításon át rengeteg felháborító bűncselekmény borzolja a kedélyeket.

Ezek mellett szinte „eltörpülnek” az olyan hírek, mint hogy egy svédországi kórház ápolóit sértegetik, s egyes betegek erőszakoskodnak velük, szajhának nevezik és ráadásul rasszizmussal is vádolják őket, vagy amikor migránsokat csempészett a szír származású svéd politikus.

A baloldali svéd politikusok a saját házuk táján történő söprögetés helyett Orbán Viktoron, a magyar kormányon és a magyarországi családpolitikán köszörülik a nyelvüket.

Egyre másra jelennek meg borúlátó vélemények az országgal kapcsolatban. Egy biztonságpolitikai szakértő szerint az egymással harcoló bűnbandák aláássák a svéd állam stabilitását, ezzel az erőszaknak sajátos, önmagát gerjesztő dinamikája lesz, hasonlóan az 1980-as években Bejrútban vagy a 90-es években a Balkánon történtekhez.

Hidvéghi Balázs: A svéd állam nem képes megvédeni az állampolgárait

Gyalázatos az, hogy a baloldali véleménydiktatúra miatt a politikailag korrekt sajtó és a baloldal elhallgatja és relativizálja a migránsok által elkövetett bűncselekményeket – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.