Számítógépes programot indított el az ENSZ a terrorista harcosok mozgásának nyomon követésére

Számítógépes programot indított el az ENSZ, hogy nyomon kövesse a terrorista harcosok mozgását, és elfoghassa őket a határokon – jelentette be kedden a világszervezet.

Forrás: MTI2019. 05. 07. 20:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a program célja, hogy felvegye a harcot a főbb nemzetközi fenyegetéssel, amelyet a terrorista harcosok mozgása jelent az Iszlám Állam dzsihadista szervezet területi veszteségei után.

A világszervezet becslései szerint mintegy 40 ezer ember érkezett korábban több mint 110 országból Szíriába és Irakba azért, hogy terrorista csoportokhoz csatlakozzon. „Sokuk jól képzett, és terrortámadásokat hajthat végre a jövőben. Mások abban bíznak, hogy új követőket radikalizálhatnak, toborozhatnak ügyükhöz” – mondta Guterres a program elindításakor New Yorkban.

A nemzetközi közösség számára kiemelten fontos, hogy felfedjék ezeket a terroristákat és az egyéb, nagy kockázatot jelentő bűnözőket még azelőtt, hogy támadást hajtanának végre, és megakadályozzák őket ebben – mondta az ENSZ-főtitkár. A Hollandia által adományozott programon alapuló szoftver célja segíteni az országokat abban, hogy felfedjék, megelőzzék, kivizsgálják és eljárás alá vonják a terrorista bűncselekményeket – tette hozzá.

A goTravel nevű program célja elsősorban, hogy segítse azokat az országokat, amelyek jelenleg nem rendelkeznek technikai eszközökkel ahhoz, hogy a terroristagyanús személyek nyomon követése keretében gyorsan át tudják vizsgálni az utasok adatait annak érdekében, hogy azonosíthassák a fenyegetést, és az információt továbbíthassák az érintett országnak vagy hatóságnak, például az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnek.

Jelenleg az Európai Unió tagállamai és az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét összehangoló Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetség rendelkezik fejlett információmegosztási hálózatokkal. Az ENSZ-tagállamok ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egyik határozata szerint jogilag kötelezettek arra, hogy közlekedési társaságaik előzetes utasinformációkkal és utasnyilvántartásokkal lássák el a megfelelő nemzeti hatóságokat a terroristagyanús személyek mozgásainak nyomon követése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.