Szándékosan küldött a halálba 21 embert egy sofőr Kínában

Az őt ért sérelmek miatt szándékosan hajtott bele egy tóba.

Forrás: MTI2020. 07. 13. 9:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őt ért sérelmek miatt szándékosan hajtott bele egy tóba a buszsofőr múlt kedden a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, tettével 21 ember halálát okozva – állapították meg a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló kínai hatóságok.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap beszámolója szerint a sofőr amiatt akart bosszút állni, hogy egy városfejlesztési projekt részeként a helyi kormányzat lerombolta az otthonát.

A Csang vezetéknévvel azonosított, 52 éves férfinak tartós bérleti joga volt az ansuni kormányzat tulajdonában álló lakóhelyre, ám azt a viskónegyedek fejlesztését célzó egyik terv alapján lebontásra ítélték. Csang panaszt tett a helyi kormányzatnál az ügyben, azt kérve, hogy ne bontsák le az otthonát anélkül, hogy másikat biztosítanának helyette.

Az épületet a tragédia reggelén rombolták le – közölte a rendőrség.

A hatóságok közleményéből kiderül, hogy a férfi aznap vezetés előtt és közben is alkoholt fogyasztott, és mielőtt a volán mögé ült volna, felhívta barátnőjét, akivel „cinikus és pesszimista” gondolatokat osztott meg. A buszt végül egy hirtelen balkanyart véve, öt sávon keresztülgázolva hajtotta bele a helyi víztározóba. A tragédiában a sofőrrel együtt 21-en vesztették életüket, és további tizenöten sérültek meg. A busz utasai között legalább 12 olyan diák is volt, aki az egyetemi felvételi vizsgák első megméretésén volt túl, közülük öten haltak meg.

A rendőrség közleménye arra is rávilágított, hogy Csang június 8-án aláírt egy megállapodást a helyi kormányzattal arról, hogy a csaknem 40 négyzetméteres otthonáért cserébe mintegy 72 ezer jüan (3,2 millió forint) egyszeri kártérítést kap, ám az összeget sosem vette át. A férfi továbbá kérvényt nyújtott be olyan önkormányzati bérlakásra, amelyet a piaci ár alatt adnak ki, de pályázatát visszautasították.

Az SCMP rámutat: a kínai internetezőket megosztotta a hír. Bár sokan együttéreztek Csanggal az otthona elvesztése és a megfelelő kompenzáció hiánya miatt, tettét elítélték. „A gyengéknek nincs módjuk ellenállni a hatalmasoknak, ezért a náluk is gyengébbek ellen fordulnak” – idézte a lap a WeChat kínai közösségi hálózat egyik kommentelőjét.

Az ansuni kormányzat egy vasárnap kiadott közleményben közölte, hogy vizsgálja a lakóépület lebontásának körülményeit, és szabálytalanság esetén büntetést fog kiszabni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.