Szánthó Miklós: Az Európai Néppárt vagy keresztény lesz, vagy nem lesz

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint most érkezett el a közelgő EP-választáson Európa ahhoz a ponthoz, ahol újra kell definiálni ezt az egész együttműködést, amit EU-nak hívunk.

Forrás: HÍR TV2019. 04. 04. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes új európai pártszövetsége sokkal többről szól, mint a bevándorlás – mondta a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ igazgatója úgy vélte, az idei EP-választással Európa most érkezett el ahhoz a ponthoz, amikor tisztáznia kell, mik a közös értékek.

Matteo Salvini és az Európai Népek és Nemzetek Szövetségének alakuló ülését tarják a jövő hétfőn.

Velkovics Vilmos műsorvezető kérdéseként elhangzott: vajon ez egy új pártcsalád lobogó bontásának tekinthető?

– Igen, ennek most érezhetően van egy felfutása. Én azt látom, hogy összességében – és ennek egy legágazása ez az új mozgalom, „pártszövetség-csíra” – a migrációs válság felszínre hozott olyan választóvonalakat, törésvonalakat egész Európában, az Unión belül is, az Uniós pártcsaládokon belül is, amelyeket eddig ilyen-olyan politikai, vagy történelmi okokból: nem beszéltünk ki – válaszolta Szánthó Miklós.

A műsor vendége szerint általánosságban karakteresen jobboldali lesz ez a tömörülés. Szánthó kifejtette: a vita sokkal többről szól, mintsem csak a bevándorlás kérdése lenne a fő összetartó ereje ennek a mozgalomnak. Az európai multikulturalizmus, a nemzeti identitás, az állami szuverenitás, a kereszténység, a világnézeti alapállás összefüggéseiben érdemes meghatározni a hamarosan létrejövő politikai erő szándékait.

„Most érkezett el a közelgő EP-választáson Európa ahhoz a ponthoz, ahol újra kell definiálni ezt az egész együttműködést, amit Európai Uniónak hívunk” – jelentette ki az Alapjogokért Központ igazgatója.

A minapi Manfred Weber nevéhez fűződő kijelentésről – amely szerint a Néppárt csúcsjelöltje nem kér a Fidesz szavazataiból – Szánthó úgy vélte: egyértelműen bebizonyosodott, hogy Weber szerint is jelenleg „a magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak olyan politikai súlya van, ami meghatározhatja ki lesz az EB következő elnöke”.

Még a „csúcsjelölt” is úgy látja, a Fidesz szavazatok „királycsinálók” lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.