Százhúsz migránst találtak Ciprus partjai előtt egy bárkán

Tavaly csaknem tízezer migráns érte el Ciprust. 2016-ban 2936-an, 2017-ben 4582-en, 2018-ban 7761-en érték el a szigetország területét.

Forrás: MTI2020. 01. 14. 18:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 120 menedékkérőt talált kedden a ciprusi rendőrség egyik járőrhajója a földközi-tengeri szigetország partjai előtt egy bárkán – közölte a RIK közszolgálati rádió.

A migránsok 33 méter hosszú bárkáját Ciprustól hozzávetőleg 20 tengeri mérföldre délkeletre vették észre.

A rádió tájékoztatása szerint a bárka a rendőrségi járőrhajó kíséretében várhatóan már kedd délután befut egy kis kikötőbe Famagusta régióban. Egyelőre nem világos, hogy a bevándorlók milyen országokból származnak. A hatóságok feltételezése szerint Szíriából vagy Libanonból vághattak bele a Földközi-tenger átszelésébe.

Tavaly csaknem tízezer migráns érte el Ciprust. 2016-ban 2936-an, 2017-ben 4582-en, 2018-ban 7761-en érték el a szigetország területét.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök több alkalommal is segítséget kért az illegális bevándorlás jelentette kihívások miatt az Európai Uniótól.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az idén eddig 953 menedékkérőt tartóztattak fel és szállítottak vissza Líbiába. A fővárosban, Tripoliban berendezett menekültközpontokban helyezték el őket. Az IOM Twitter-oldalán azt írta: riasztó, hogy hirtelen megnövekedett az útra kelő migránsok száma, mivel csak korlátozottan állnak rendelkezésre keresési, illetve mentési eszközök a Földközi-tengeren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.