Szennyesei árulták el Oszama bin Ladent

A 9/11-es támadások után a terroristavezér és családja a pakisztáni Abbottábád városában, egy lakóházban húzta meg magát.

2021. 08. 02. 5:55
null
Gyerekek játszanak Oszama bin Láden abbottábádi otthonának romjai között. Fotó: FAROOQ NAEEM Forrás: Farooq NAEEM / AFP

A 9/11-es támadások után a terroristavezér és családja a pakisztáni Abbottábád városában, egy lakóházban húzta meg magát.

Mosott ruháinak is komoly szerepe volt abban, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét végül megtalálták – írta Oszama bin Laden felemelkedése és bukása című, most megjelent könyvében Peter Bergen, a CNN korábbi nemzetbiztonsági elemzője, aki annak idején interjút is készített a hírhedt terroristával.

A The New York Post által is szemlézett műből kiderül, hogy Bin Laden követendőnek tartotta, hogy egy férfinak több felesége legyen, ő maga pedig potencianövelő szirupokat ivott és a szakállát is festette. A 9/11-es támadások után viszont bujkálni kényszerült, ami a családot is szétszakította, ezért megbízta testőrét, hogy találjon mindannyiuk számára biztonságos búvóhelyet. Így építették fel ötvenezer dollárból a pakisztáni Abbottábád városában azt a lakóházat, ahol 2005-től a terrorvezér és családja is meghúzta magát.

A rejteket szinte soha nem hagyták el, a házban telefont és internetet tilos volt használni, minden ügyüket más intézte helyettük. Csakhogy a testőr végül mégis óvatlannak bizonyult, 2010-ben egy pakisztáni informátor azonosította, autóját pedig később követték az abbottábádi búvóhelyig. A könyv érdekes részleteket közöl az ezután következő megfigyelésről. Az amerikai hírszerzőknek azonnal feltűnt például, hogy a háromemeletes épületet – első két szintjén négy hálószobával és saját fürdővel, az emeleten volt Oszama bin Laden külön lakosztálya – óriási betonkerítés vette körül, még a felső szinten az erkélyt is vastag falak védték, viszont alig volt néhány ablaka a háznak.

Gyanús lett az is, hogy miközben egy ilyen házban nyilvánvalóan tehetősek éltek, sem telefon, sem internet nem volt bevezetve, a szemetet pedig mindig gondosan elégették.

Gyerekek játszanak Oszama bin Laden abbottábádi otthonának romjai között
Fotó: AFP/Farooq Naeem

A végső nyom viszont a mosás volt. A házban akkor már ott lakott Oszama bin Laden három felesége, nyolc legfiatalabb gyermeke és négy unokája, akiknek a mosott ruháit a szabadban teregették ki. Csakhogy a rengeteg ruha sehogy nem illett a testőr kevésbé népes családjához, aki elméletileg ott élt. Habár Bin Ladent soha nem sikerült lefotózni vagy hangját rögzíteni abbottábádi rejtekhelyén, a fenti – és természetesen sok másik – bizonyíték ismeretében ezután Barack Obama akkori amerikai elnök elrendelte az akciót a terrorista likvidálására.

Feszült figyelemmel követi Oszama bin Laden afganisztáni likvidálását 2011-ben Barack Obama akkori elnök, oldalán Hillary Clinton akkori külügyminiszterrel és alelnökével, Joe Bidennel. A háttérben világoskék ingben Antony Blinken is feltűnik.
Fotó: Fehér Ház/Pete Sousa

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.