A szerb belügyminiszter szerint erőszakos hatalométvételi kísérlet zajlik

Választások nélkül és a demokratikus eljárást megkerülve vennék át a hatalmat – mondta Sztefanovics.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 09. 10:09
Rendõrök és tüntetõk csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban
Rendõrök és tüntetõk csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. A tüntetõk a koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak. Fotó: Andrej Cukic Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőszakos hatalomátvételi kísérletnek nevezte Nebojsa Stefanovics szerb belügyminiszter csütörtökön az utóbbi két éjszakán át tartó tiltakozásokat Szerbiában. Mint mondta,

egyesek az emberek akarata ellenére, választások nélkül és a demokratikus eljárást megkerülve akarják átvenni a hatalmat.

A szerda esti tiltakozások során a mentőszolgálat jelentése szerint 19 rendőr és 17 tüntető sérült meg Belgrádban. A tiltakozók a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak, ahol palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget.

Elzavarják az ellenzéket

Ellenzéki politikusok kedden és szerdán is igyekeztek a tömeg élére állni, ám a tiltakozók elzavarták őket. Az ellenzéki politikusok a közösségi médiában is utcára szólították az embereket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Alekszandar Vucsiccsal, valamint a szerb kormánnyal szemben. Szerintük manipulálták a hivatalos járványügyi adatokat annak érdekében, hogy megtarthassák a június 21-i parlamenti választásokat – amelyeken elsöprő győzelmet aratott Alekszandar Vucsics pártja – és az államfő még inkább kiterjeszthesse hatalmát.

Az ellenzék szerint az is hozzájárult a koronavírus-fertőzöttek számának drámai növekedéséhez, hogy a március közepén bevezetett szükségállapotot és a drákói intézkedéseket követően május elején egyik napról a másikra feloldottak minden korlátozást, engedélyezték a tömeges rendezvényeket és a választások alkalmával sem voltak szigorúak az elővigyázatossági intézkedések.

Nem csak a karanténnal van bajuk

A tiltakozók több sajtóorgánumnak is nyilatkoztak. Mint mondták, nem kizárólag a tervezett megszorító intézkedések ellen tüntetnek, hanem Alekszandar Vucsics diktatórikus eszközei és önkényuralmi törekvései ellen is. A bejelentések szerint csütörtökön Szerbia több városában ismét utcára vonulnak az elégedetlen emberek.

Szerda este a tüntetők Újvidéken is randalíroztak: Molotov-koktélokkal dobálták meg a városházát, és Alekszander Vucsics elnök Szerb Progresszív Pártjának (SNS) helyi irodáját is megrongálták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.