Szexizmus miatt lemondott a tokiói olimpia fő szervezője

Mori Josiró arról panaszkodott, hogy a nők túl sokat beszélnek a bizottsági üléseken.

2021. 02. 12. 9:33
MORI, Josiro
Tokió, 2020. március 30. Mori Josiro, a 2020-as tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke beszédet mond a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) igazgatósági ülésén 2020. március 30-án. A NOB bejelentette, hogy 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd a koronavírus egész világra kiterjedő járványa miatt elhalasztott tokiói olimpia. Az ötkarikás játékok elnevezése továbbra is Tokió 2020 lesz. MTI/AP/Reuters Pool/Issei Kato Fotó: Issei Kato
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végül meghajolt a nyomás alatt és lemondott pozíciójáról Mori Josiró, a tokiói olimpiai szervezőbizottság elnöke. Az egykori miniszterelnök – aki 2000 és 2001 között vezette Japánt – szexista megjegyzései miatt kényszerült távozásra.

„Ha egy hölgy kinyitja a száját, az összes többi is úgy érzi, beszélnie kell. A végén mindenki beszélni kezd. Ha megemeljük a női bizottsági tagok számát, időkorlátot kell szabnunk felszólalásaiknak, különben sosem érnek a végére, ami idegesítő!”

– figyelmeztetett egy februári ülésen azzal kapcsolatban, hogy emeljék meg a nők arányát a bizottságban.

Mori Josiró, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke Fotó: Reuters/Issei Kato

Nagy botrányt kavaró kijelentései után a férfi bocsánatot kért, elismerte hibáját, de mindeddig halogatta lemondását. A fiaskó különösen kínos mindössze öt hónappal a nyári olimpia kezdete előtt, az elnök hét éve vezeti a szervezést, a finisben kellene találni valakit a helyére. Japán sajtóértesülések szerint szavai hatására már több száz önkéntes visszamondta részvételét, de ami még ijesztőbb, a szponzorok is fontolgatják visszalépésüket.

A történetnek azonban még itt sincs vége: a 83 esztendős Mori maga jelölte volna ki utódját a 84 éves egykori labdarúgó-válogatott Kavabucsi Szaburó személyében. – Egy újabb idős férfi?! – fakadtak ki erre a kritikusok. A helyi sajtó úgy tudja, a kormány szeretne nőt, de legalábbis generációváltást a bizottság élén, hogy ne keltsék azt a látszatot, mintha mi sem történt volna. Az esélyes jelöltek között említik Hasimotó Szeikót, az ország olimpiáért felelős miniszterét, aki korábban olimpikonként is bizonyított.

A japán sajtó emlékeztet arra is, hogy Mori Josiró már eddig is ismert volt megjegyzéseiről. Felidézik, hogy miniszterelnökként egyszer például azzal viccelődött, hogy úgy érezte, ”mintha AIDS-es lenne”. Máskor az ezredfordulót övező félelmekre reagálva arról beszélt,

ha minden elsötétül, az Egyesült Államokban majd előjönnek a gyilkosok, mert az egy ilyen társadalom.

Azt is nyíltan vállalta, hogy részt vett egy jakuza esküvőjén, Japánról pedig úgy beszélt, mint „az istenek országáról, amelyet az uralkodó vezet”. Végül, miután támogatottsága 9 százalékosra zuhant, lemondott tisztségéről, ám befolyásos kapcsolatai miatt a japán politika megkerülhetetlen alakja maradt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.