Szijjártó a Huawei mellett

Bár több mint egy éve tart már az Egyesült Államok hadjárata a kínai telekommunikációs multi, a Huawei ellen, egyre több nyugati szövetséges engedi piacaira a vállalatot. Így tesz Magyarország is, kedden Szijjártó Péter Sanghajban újra kiállt mellette.

Buzna Viktor
2019. 11. 06. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai telekommunikációs multi, a Huawei közreműködésével épül ki Magyarországon az ötödik ­generációs telekommunikációs hálózat – közölte Szijjártó Péter kedden a Sanghajban rendezett Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon. A külgazdasági és külügyminiszter megismételte a kormány álláspontját, miszerint Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzeti alapon. Az 5G-hálózat kiépítéséről tudatta: a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deut­sche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.

Ahogyan arról lapunk elsőként beszámolt, az Egyesült Államok a magyar kormányt is különböző eszközökkel próbálta meggyőzni arról, hogy tartsa távol a kínai vállalatot piacai­tól. Washington biztonsági aggályokat fogalmazott meg a Huaweijel szemben, mondván, a kínai vállalat a pekingi vezetésnek jelent ügyfeleiről, erre egy kínai törvény is kötelezi. A Huawei cáfol, emlékeztetve arra, hogy bírálói semmilyen bizonyítékkal nem álltak elő.

A szövetségesek reakciói megoszlanak. A korábban Kína-barát politikát folytató Lengyelországban például januárban kémkedés gyanújával letartóztattak egy Huawei-alkalmazottat, Csehországban pedig tavaly decemberben a kiberbiztonsági ügynökség nyilvánosan egyetértett a washingtoni aggályokkal. Németország ugyanakkor októberben megerősítette, nem kivételezik a kínai vállalattal, és a nyáron az Egyesült Királyság is ­hasonlóan nyilatkozott.

Magyarország következetesen kiállt a vitatott vállalatot illetően, pedig információink szerint Washington a legfelsőbb szinteken próbált érvényt szerezni akaratának. Mint azt korábban megírtuk, a Huawei-ügy felmerült Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor kormányfő májusi, fehér házi találkozóján is. Ezt megelőzően amerikai diplomáciai források egy háttérbeszélgetésen úgy fogalmaztak, a washingtoni kormány ellenlépéseket is kilátásba helyezett a renitenskedő szövetségesek megrendszabályozása érdekében. Az egyik következmény a titkos csatornák befagyasztása lehet, Washington ugyanis a hírszerzési információit nem hajlandó a súlyos biztonsági aggályokat felvető Huawei-rendszereken keresztül kommunikálni. A nyomásgyakorlás gazdasági természetű is lehet: egyes exportcikkek korlátozására, újabb védővámok kivetésére kerülhet sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.