Szijjártó Péter: Montenegrónak és Szerbiának 2025 előtt kellene csatlakoznia az EU-hoz

Aláhúzta: Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

Forrás: MTI2019. 10. 02. 16:24
SZIJJÁRTÓ Péter
Varsó, 2019. október 2. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3) és Thomas Gremingernek, az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) fõtitkárának (b2) kétoldalú találkozója a Warsaw Security Fórumon Varsóban 2019. október 2-án. Jobbról Balogh Istvan helyettes államtitkár (j), Kovács Orsolya nagykövet (j2), Sztáray Péter államtitkár (j4) és Kállai Zsolt tanácsos (j5). MTI/KKM/Burger Zsolt Fotó: KKM/Burger Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta: az EU történelmi kihívások előtt áll, sajnos az elmúlt években a sikerek elkerülték az uniót, pedig a mostani meglehetősen viharos világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-ra ráférne néhány jó hír, például a bővítés felgyorsítása.

Aláhúzta: Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

A politikai érdeket a miniszter a brit kilépéssel járó uniós taglétszám-csökkenéssel hozta összefüggésbe.

A gazdaságot tekintve úgy látta: minden uniós tagállamnak, így Magyarországnak is előnyöket hozna, ha a nyugat-balkáni országok – amelyek mindegyikének az EU az elsőszámú kereskedelmi partnere – részesei lehetnének az európai szabadkereskedelmi övezetnek.

Biztonságpolitikai szempontból leszögezte: minél délebbre húzódik az EU külső határa, annál délebbre lehet megállítani az illegális bevándorlási hullámokat.

Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés, erre jóval korábban lenne szükség, e témában nem lehet másra mutogatni, a lépés kizárólag az unión múlik – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.