Szijjártó Péter: Tarthatatlan, hogy az ENSZ nem költ a terrorellenes küzdelemre

Eközben a világszervezet olyan ügyekre pazarolja a pénzét, amelyek veszélyesek az egész világra nézve, ilyen a migráció elősegítése – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI2020. 02. 11. 12:22
SZIJJÁRTÓ Péter
Bécs, 2020. február 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) terrorizmusellenes konferenciáján Bécsben 2020. február 11-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarthatatlan, hogy a terrorellenes küzdelem nem része az ENSZ költségvetésének, miközben a világszervezet olyan ügyekre pazarolja a pénzét, amelyek veszélyesek az egész világra nézve, ilyen a migráció elősegítése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben, egy terrorizmusellenes konferencián elmondott felszólalásában.

- A migráció folyamatos elősegítése, a világ egyik legpozitívabb jelenségeként való beállítása nagyon komoly veszélyt hoz az egész emberiségre – tette hozzá.

Közölte: az ENSZ globális migrációs csomagja biztatás az embereknek arra, hogy keljenek útra, és óriási veszély azokra a térségekre és országokra nézve, amelyeken keresztül és ahová a népvándorlás irányulni fog és már irányul is.

- Ezért felszólítjuk az ENSZ-t, hogy a terrorellenes küzdelmet tegye bele a költségvetésébe, költsön többet a globális terrorellenes küzdelemre, és kevesebbet a migráció elősegítésére, mert ez szolgálja a világ minden lakójának érdekét – mondta a miniszter azon a konferencián, amelyet az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és Svájc rendezett meg, és amely összefoglalója több EBESZ-tagországbeli regionális értekezletnek.

Szijjártó Péter megérkezik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes konferenciájára
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térnyerésével a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint a tömeges illegális migráció felerősödésével Európában 4-5 évvel ezelőtt véget ért az az idilli állapot, hogy igazi, komoly terrorfenyegetés nem volt az európai kontinensen. – 2015 után a tömeges illegális migráció erősödésével párhuzamosan több mint 30 olyan komoly terrortámadást kellett elszenvednünk Európában, amelyeket migrációs hátterű személyek követtek el – emlékeztetett Szijjártó Péter.

Felhívta a figyelmet, Európának vissza kell adni a biztonságot, és a kontinenst meg kell védeni a globális terrorizmustól. Ehhez négy lépésre van szükség: véglegesen le kell győzni a dzsihadista szervezetet, meg kell védeni a határokat, támogatni kell a terror elől elmenekült közösségeket abban, hogy visszatérhessenek otthonukba, és az ENSZ fő feladatává kell tenni a terrorizmus elleni küzdelmet – szögezte le.

Kifejtette, ennek megfelelően a feladatok a következők: meg kell akadályozni, hogy az Iszlám Állam visszaküldje a kontinensre azokat az idegen harcosokat, akik Európából csatlakoztak hozzá Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten, és hogy ezek az emberek magányos farkasokként vagy alvó sejtekként merényleteket kövessenek el itt. Több ezer ilyen európai uniós állampolgár van még a szóban forgó térségekben – jegyezte meg. Ehhez meg kell védeni a határainkat, és megálljt kell parancsolni az illegális, ellenőrizetlen migrációnak, mint ahogy azt Magyarország is teszi – mondta.

Közölte, Magyarország több mint egymilliárd eurót költött határvédelemre az utóbbi években, de a biztonság az első. Ugyanis minél tömegesebb ez a migráció, a terrorszervezetek annál nagyobb esélyt kapnak arra, hogy szétszórják a világban embereiket és szélsőséges ideológiájukat – húzta alá Szijjártó Péter.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/photos/a.109743703851522/136349404524285/?type=3&theater

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.