Szinte teljesen porrá égett a legnagyobb görög migránstábor

A helyiek a rendkívüli állapot kihirdetését szorgalmazzák, nem tudják elszállásolni a bevándorlókat.

Mártonffy Attila
2020. 09. 09. 13:21
null
Illegális bevándorlók szaladnak lángoló lakókonténerek mellett a görögországi Leszbosz szigetén fekvõ Moria migránstáborban 2020. szeptember 9-én. A tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigeten élõk gyújtogattak, más információk szerint táborlakók okozták a tüzet. Fotó: Panagiotis Balaskas Forrás: MTI/AP/Panagiotis Balaskas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűz ütött ki tegnapra virradóra a Görögország legnagyobb, Leszbosz szigetén található moriai menekülttáborban, ahol mintegy 12 500 illegális bevándorló élt nagy zsúfoltságban.

Leszbosz, a csomópont. A Törökország partjaihoz közel fekvő Leszbosz szigete Európa legforgalmasabb csomópontja és fogadóközpontja volt 2015–2016-ban, amikor migránsok tízezrei indultak útnak nyugat felé a szíriai és iraki háború elől, Törökországon keresztül. A fő hullám levonulása után Görögország menekülttábort létesített Leszboszon és négy másik szigeten az Európai Unió anyagi támogatásával. A Moriában létrehozott tábort eredetileg 2800 menedékkérő befogadására tervezték, a migránsok száma azonban az utóbbi időben tizenkétezer fölé emelkedett. Emberi jogi aktivisták folyamatosan ostorozták a mindenkori görög kormányokat, hogy mindeddig nem oldották meg a többszörösen túlzsúfolt tábor lakóinak szétosztását a szárazföldön.

Hírügynökségi jelentések szerint több lakókonténer kigyulladt, így több tűzfészek is kialakult; emiatt a hatóságok elrendelték a létesítmény kiürítését. A lángok szinte teljesen elemésztették a tábort. Személyi sérülésről egyelőre nem érkeztek hírek, s az anyagi károk mértéke is ismeretlen. A migránsok egy része a közeli erdőben, illetve dombon keresett menedéket, mások a sziget fővárosába, Mitilínibe indultak. Az odavezető úton állítólag több mint tízezer menekültet őriztek a rohamrendőrök. A görög sajtó szerint helyenként a leszboszi lakók próbálták a menekülők útját állni.

A karantén miatt tüntettek

A tűz okairól ellentmondásosak az értesülések: a tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigeten élők gyújtogattak, más információk szerint táborlakók okozták a tüzet, tiltakozásul a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt elrendelt karantén miatt – eddig harmincöt táborlakót különítettek el fertőzésgyanúval a táboron kívül. A bezártság miatt korábban is történtek rendbontások. A hatóság a tűz okáról keringő egyik értesülést sem tudta megerősíteni. Szimon Pecasz, az athéni kormány szóvivője közölte, hogy szándékos gyújtogatás gyanúja miatt indítanak vizsgálatot. A tűzoltók munkáját hátráltatják az erős széllökések, amelyek tovább szítják a lángokat.

A migránsok sem tanúsítottak együttműködési készséget, sőt a tűzoltók parancsnoka azt közölte, hogy a menedékkérők kövekkel dobálták meg az embereit, és akadályozták a munkavégzést. A lánglovagoknak ráadásul egy közeli erdőtűzzel is meg kell birkózniuk

– írja a Kathimerini című görög lap online kiadása.

RObbanó feszültség

A rendőrség különleges egységeit is a helyszínre küldték, s a helyi hatóság szorgalmazza Athénnál a rendkívüli állapot bevezetését Leszboszon, hogy a katonaságot is ki lehessen vezényelni a válsághelyzet normalizálásáért. – Moriában mindig is voltak feszültségek, de a koronavírus miatt a helyzet szabályosan felrobbant – idézi Sztratosz Kütélisz mitilíni polgármestert az MTI. Azt mondta, nem tudják hol elhelyezni az embereket, mivel ezrek váltak fedél nélkülivé, s ez a helyieknek is jelentős többletterhet jelent. A helyszíni beszámolók és a Twitter-mikroblogon terjedő felvételek tanúsága szerint a tábor szinte teljesen porig égett.

 

A szigetnek a migránstábor pusztulása miatt rendkívüli nehézségekkel kell szembenéznie:

fedelet kell biztosítania a szállás nélkül maradóknak – a helyiek ezért is szorgalmazzák a rendkívüli állapot kihirdetését.

A Deutsche Welle német hírportál helyi tudósítása szerint nagy a logisztikai kihívás, hiszen megfelelő nagyságú helyet kell találni tízezernél is több ember számára, messze a helyi településektől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.