Szlovák elnökválasztás: Megduplázhatta támogatottságát Zuzana Caputová

Egyes felmérések szerint néhány nap alatt a kétszeresére nőtt a szlovák ellenzéki liberális pártok elnökjelöltjének, Zuzana Caputovának a támogatottsága. A felméréseket több érintett is manipulációnak minősítette.

Forrás: MTI2019. 03. 01. 20:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 16-i elnökválasztás jelöltjeinek támogatottságáról készített – az utóbbi néhány napban nyilvánosságra hozott – közvélemény-kutatások rendkívül nagy eltéréseket mutatnak.

Jól mutatja ezt az is, hogy a jelenleg legesélyesebbnek mért elnökjelöltnek, Zuzana Caputovának a Focus közvélemény-kutató ügynökség szerdán nyilvánosságra hozott felmérésében még csak 26,3 százalékos támogatottságot mért. Ugyanez az ügynökség egy nappal később már 44,8 százalékra mérte Caputovát, pénteken az AKO ügynökség pedig már az abszolút győzelemhez is elégséges 52,9 százalékos támogatottságot hozott ki a liberális jelöltnek. Caputová támogatottságának állítólagos növekedését részben indokoltnak mutatja, hogy Robert Mistrík – az elnökválasztás korábbi ellenzéki favoritja – néhány napja éppen az ő javára lépett vissza. A felmérés eredményét megkérdőjelezi, hogy azoknak az aránya, akik Caputovát és Mistríket támogatták, korábban együttvéve sem tett ki negyven százalékot.

Zuzana Caputová a felmérések legújabb eredményeivel összefüggésben péntekre sajtótájékoztatót hirdetett meg. Ezt azonban később lemondták, és csak egy sajtóközleményben reagáltak az eredményekre. Ebben Caputová azt írta: bízik benne, „hogy a legutóbbi eredmények félelemmel töltik el a hatalmasokat”.

Az utóbbi napok történéseire – köztük Robert Mistrík visszalépésére – illetve a felmérések változó számaira az államfőválasztás több érintettje is reagált. Maros Sefcovic – akit a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) támogat, s akit korábban a legesélyesebb jelöltként tartottak számon – azt mondta: az elnökválasztás nem a felmérésekről és a visszalépésekről szól, hanem az országnak nyújtható vízióról. Az üggyel összefüggésben Peter Pellegrini szlovák kormányfő (Smer-SD) közvetve megkérdőjelezte a felmérések igazságtartalmát, amikor azt üzente: az embereknek nem lenne szabad megengedniük, hogy felmérésekkel manipulálják őket, hiszen tudnak döntést hozni anélkül is, hogy a felméréseket eszközül használva valaki megmondja nekik, hogy kit támogassanak.

Elemzői vélemények és közvélemény-kutatások egybehangzó állításai szerint az ország történetének ötödik közvetlen államfőválasztásán induló 13 jelölt közül háromnak lehet esélye bejutni a választás második fordulójába. Caputován és Sefcovicon kívül erre még a szlovák legfelsőbb bíróság volt elnökének, Stefan Harabínnak mutatkozik esélye, akinek rendszerint 10 és 15 százalék közötti támogatottságot mérnek. Harabín a felmérések eredményeivel kapcsolatban tartott pénteki sajtótájékoztatóján Pellegrininél is keményebben fogalmazott. Azt mondta: a közvéleményt manipuláló felmérések és a választók voksaival csencselő, visszalépő jelöltek veszélybe sodorják az elnökválasztás tisztaságát.

Szlovákiában a politikai közvélemény-kutatásokat végző ügynökségek felméréseinek szavahihetőségét korábban többször megkérdőjelezték. Ez a legutóbbi parlamenti választáskor is felmerült, amikor a felmérések jóslatai és a végeredmények között jelentős eltérések mutatkoztak.

Szlovákiában március 16-án tartják az ország történetében ötödik közvetlen államfőválasztás első fordulóját. Ha az első körben egy jelölt sem kapja meg a voksok több mint felét, akkor március 30-án lesz a második forduló, amelybe a két legeredményesebb jelölt jut tovább.

A szlovák közvetlen elnökválasztások történetében még nem volt példa arra, hogy már az első körben államfőt válasszanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.