Szuperhatalmat kapott Salvini a migráció ellen

Az olaszországi partokra migránsokkal érkező civilhajók kitiltását célozza a római kormánynak az eddigi rendelkezéseket is tovább szigorító migrációs törvénycsomagja, amelyet megszavazott most a római parlament felsőháza. Az országot de facto irányító belügyminiszter, Matteo Salvini egyértelmű győzelmeként értékelte a nemzetközi sajtó a bizalmi voksolás kimenetelét. A keresztény értékek mellett elkötelezett politikus hangsúlyozta, az új rendelkezés az olasz hatóságok mozgásterét növeli.

2019. 08. 06. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta hétfő este az olasz parlament azt a 18 cikkből álló intézménycsomagot, amely a Matteo Salvini nevével fémjelzett – tavaly év végén hatályba lépett – migrációs és biztonsági törvénycsomag rendelkezéseit módosítja, illetve szigorítja. A belügyminiszter vezette Liga támogatta a törvényt, a bevándorlásellenes párt és koalíciós partnere, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) közötti feszültség azonban a minapi szavazáson is megmutatkozott. Az M5S frakciótagjai közül néhányan nem vettek részt a szavazáson, így fejezve ki tiltakozásukat a migrációs intézkedésekkel szemben.

Az alacsony támogatottságú baloldali Demokrata Párt nemmel voksolt a Salvini-csomagra, ahogy a Silvio Berlusconi egykori miniszterelnök vezette jobbközép Hajrá Olaszország képviselői is. A szintén jobboldali Olasz Testvérek inkább tartózkodott, nem támogatva az M5S-t, de segítve a Salvini-törvény elfogadását.

A szavazás előtt Salvini úgy nyilatkozott: a törvénycsomag „ajándék Olaszország és a világ számára”. A távirati iroda szerint hangsúlyozta, a rendelkezések erősítik a határok és a tenger ellenőrzését, valamint növelik az olasz hatóságok mozgásterét. Megjegyezte, a szigorítás az „embercsempészeket segítő hajókra” vonatkozik. Mostantól Olaszországban kevesebb Carola Racketét és több Oriana Fallacit akarnak – fűzte hozzá, utalva a hatósági tiltás ellenére az olaszországi partokon júniusban kikötő Sea-Watch 3 civilhajó német kapitányára, és a „muzulmán hódítást” ellenző néhai olasz írónőre.

Az olasz sajtóvisszhangok szerint az újabb migrációs jogszabályok „szuperhatalmat” adnak Salvininek, aki így teljesen hatáskörébe vonhatja az olaszországi tengereken áthaladó migránshajók feletti ellenőrzést, legyenek ezek akár külföldi nem kormányzati szervezetek (NGO-k) hajói, valamint kereskedelmi vagy katonai járművek. A jogszabályok értelmében a belügyminiszter rendeli el az olasz nemzetbiztonságra veszélyesnek tartott hajók kitiltását az olasz tengerekről, nem engedélyezve ezek áthaladását, kikötését vagy az olasz felségvizeken való megállását. A szöveg hangsúlyozza, hogy a civilhajók az illegális bevándorlást pártolják.

A migránsokkal olasz parton kikötő NGO-hajó kapitányát – a korábbi intézkedésekhez képest szigorúbban – 150 ezertől egymillió euróig (326 millió forint) terjedő közigazgatási szankcióval sújtják, a hajót az olasz hatóságok lefoglalják, és egy idő után állami tulajdonnak nyilvánítják, ahelyett, hogy visszaszolgáltatnák az adott NGO-nak. A hajó kapitánya háromtól tíz évig terjedő börtönt kockáztat, ha nem engedelmeskedik az olasz hatóságoknak – ez a passzus azután került a csomagba, hogy az olasz ügyészség augusztus elején szabadon engedte a tiltás ellenére az olasz partokon kikötő Carola Racketét, a Sea-Watch 3 civilhajó német kapitányát.

EU-támogatás a menekülteknek

Az Európai Bizottság 127 millió euró (mintegy 40,6 milliárd forint) támogatást hagyott jóvá annak biztosítására, hogy a Törökországban tartózkodó menekültek továbbra is részt vehessenek az Európai Unió humanitárius, szociális, biztonsági és integrációt segítő programjaiban – írta tegnap az MTI az uniós végrehajtó testületre hivatkozva. Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos úgy nyilatkozott: a finanszírozás lehetővé teszi, hogy a szíriai háború elől elmenekült több mint 1,6 millió ember olyan folytatódó uniós programokban részesüljön a jövőben is, amelyek a méltóságteljes élet, a biztonságos jövő építésének lehetőségét teremtik meg számukra Törökországban. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.