Tajvan hajlandó háborút vívni Kínával, ha szükséges

A sziget vezetése aggódik amiatt, hogy kínai harci repülőgépek sértették meg légterét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 07. 20:52
U.S. Navy Conducts Carrier Qualification Training Aboard The USS Nimitz
A Nimitz anyahajó gyakorlaton a Tajvani-szorosban. Az Egyesült Államok évtizedek óta Tajvan mögött áll Fotó: MARIO TAMA Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tajvan a végsőkig fog harcolni egy kínai támadás esetén

– jelentette ki ma Joseph Vu tajvani külügyminiszter. A tárcavezető úgy fogalmazott: a pekingi vezetés vegyes jelzéseket küld azzal, hogy kiegyezésre törekvését hangsúlyozza, miközben katonai megfélemlítést alkalmaz. Vu megjegyezte, hogy tíz kínai harci repülőgép sértette meg Tajvan légterét hétfőn, és Peking egy hadgyakorlaton a sziget partjainál vetett be egy repülőgép-hordozót és kísérőhajóit. – Kétségkívül készek vagyunk megvédeni magunkat. Háborút fogunk vívni, ha erre kényszerülünk, és ha az utolsó napig kell védekeznünk, azt fogjuk tenni – mondta Vu újságíróknak nyilatkozva. A tajvani védelmi tárca tegnapi közlése szerint

a nap folyamán 15 kínai harci repülőgép, köztük 12 vadászgép hatolt be a sziget légterébe.

A kínai haditengerészet kedden közölte, hogy „rutinszerű” hadgyakorlatot tart Tajvannál repülőgéphordozó-rajával. Hozzátette, hogy a jövőben rendszeresen fognak tartani hasonló hadgyakorlatokat.

Az amerikai haditengerészet pedig ma arról számolt be, hogy

a John S. McCain nevű amerikai romboló „rutin” átkelést hajtott végre a Tajvani-szoroson.

Az amerikai haditengerészet szerint a romboló jelenléte mutatja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az indiai- és csendes-óceáni térség hajózási szabadságának szavatolása mellett. Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként.

Megfigyelők szerint a történések a térségbéli feszültség kiéleződését jelzik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.