Tartományi vezetők állnak sorban Merkel posztjáért

Markus Södert sokan alkalmasnak gondolják, hiszen a tartományi kormányfők közül ő volt a leghiggadtabb és leghatározottabb.

2020. 05. 10. 12:17
Bavarian state election 2018
Markus Söder bajor miniszterelnök Fotó: Michael Dalder Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden válság, különösen egy olyan jelentőségű, mint a koronavírus-járvány, megváltoztatja a hatalmi viszonyokat. Azt is mondhatnánk: a válság kiválasztja a maga politikusait – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap március közepén, a járvány európai elterjedésének idején, mintegy előrevetítve azt, hogy a vírus elleni harcban a frontvonalon küzdő és a válságkezelést jól végző politikusoké lesz a dicsőség. Úgy tűnik, a két legnépesebb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália és Bajorország vezetőjének, illetve az egészségügyi miniszternek sikerült politikai tőkét kovácsolnia a válságból. Közülük az első kettő, Armin Laschet és Markus Söder tevékenységét érdemes figyelni, hiszen a legtöbb politikai elemzés arra a következtetésre jut: ők a legesélyesebbek arra, hogy átvegyék Annegret Kramp-Karrenbauertől a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetését, s Angela Merkeltől a kancellári tisztséget, miután a politikus asszony a jövő évi parlamenti választások után várhatóan visszavonul. A CDU tisztújító kongresszusát decemberben tartják meg.

Markus Söder bajor miniszterelnök
Fotó: Reuters

Egy április elején, a Der Spiegel hírmagazin számára készített közvélemény-kutatás szerint Markus Södert a megkérdezettek 27 százaléka gondolta a legalkalmasabb utódnak, hiszen a tartományi kormányfők közül ő volt a leghiggadtabb és leghatározottabb. Ahogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung fogalmazott: önállóságával megmentette a tartományok becsületét. Bajorországban vezették be a legszigorúbb intézkedéseket, a tömegközlekedésen maszk nélkül utazókat például 150 euróval büntetik. Bár az említett felmérésben Armin Laschet mindössze 8 százalékkal a harmadik helyre szorult, elemzők szerint az aktív fertőzöttek számának rohamos zuhanásával Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke is fellélegezhet.

Ahogy a CDU támogatottsága országszerte 25-26 százalékról 39-40-re emelkedett két hónap alatt, úgy a nyugati tartományban is a legmagasabb támogatottságát érte el a kormánypárt 2009 óta. – Laschet és Spahn jól szerepeltek az utóbbi hetekben – mondta a tartományi kormányfőről, illetve a szintén észak-rajna-vesztfáliai származású szövetségi egészségügyi miniszterről Stefan Marschall politikai elemző az Euractiv hírportálnak, utalva arra, hogy a hatékony válságkezelés megerősítette a kormánypártokat.

Jens Spahn ugyanakkor nem kíván az utódlásért folytatott küzdelemben részt venni, Laschet kancellárjelöltségét támogatja. Söder egyelőre szintén kizárta magát a versenyből, mondván, ő a CDU testvérpártjának, a CSU-nak a vezetőjeként Bajorországgal törődik. A CDU konzervatív, Merkel bevándorláspolitikájával szemben kritikus szárnyát képviselő Friedrich Merz korábbi frakcióvezető a küzdelemben a partvonalra szorult – részben saját koronavírus-megbetegedése miatt is –, ám a dpa hírügynökségnek nyilatkozó Manuel Becker politológus szerint a válságból való kilábalás során nagyobb szerep hárulhat a gazdasági szakembernek. Az említett felmérésben a második helyen végzett 12 százalékos eredménnyel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.