Távozik az SPD elnöke

Az egy héttel ezelőtti, ismét lesújtó választási eredmények tükrében érthető módon, de mégis meglepően gyorsan bedobta a törülközőt Andrea Nahles, a német szociáldemokraták elnöknője.

2019. 06. 03. 7:17
SPD party news conference following the European Parliament election results, in Berlin
Választási kudarcok a szociáldemokratáknál. Andrea Nahles a támogatottság hiánya miatt mondott le Fotó: Fabrizio Bensch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy héttel ezelőtti, ismét lesújtó választási eredmények tükrében érthető módon, de mégis meglepően gyorsan bedobta a törülközőt Andrea Nahles: a német szociáldemokraták elnöknője vasárnap közölte, a párt éléről és a frakcióvezetői posztról egyaránt távozik. Sőt hírek szerint a Bundestagban szerzett mandátumáról is lemond a 48 éves politikusnő, akit bő egy évvel ezelőtt választottak meg az SPD első női elnökének. Tegnap még nem körvonalazódott, ki kerülhet Európa ma is működő pártjai közül az egyik legrégebben alapított élére, mindenesetre hírek röppentek fel arról, hogy átmenetileg egy szintén női politikus, Malu Dreyer pártalelnök, Rajna-vidék–Pfalz tartomány miniszterelnöke irányíthatja az SPD-t.

Nahles vasárnap a megfelelő támogatottság hiányával indokolta távozását. Az SPD egymást követő vezetőváltásai – két év alatt immár a harmadik pártelnök léphet hivatalba – egybeesnek a sorozatos választási kudarcokkal. Már Nahles elődje, Martin Schulz volt euró­pai parlamenti (EP-) elnök sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az egy héttel ezelőtti EP-választásokon pedig a szociáldemokraták 15,8 százalékot szereztek, ami két számjegyű veszteség az öt évvel ezelőtti eredményükhöz képest. Ráadásul – 73 esztendeje példátlan módon – elveszítették Brémát is az év első német tartományi voksolásán.

Választási kudarcok a szociáldemokratáknál. Andrea Nahles a támogatottság hiánya miatt mondott le
Fotó: Reuters

Kisebb mértékben ugyan, de gyengül a keresztény uniópártok, a CDU/CSU alkotta pártszövetség is, és Nahles távozása újra felveti a kérdést a német nyilvánosságban: érdemes-e folytatni a hárompárti berlini nagykoa­líciót, amelynek egyébként idén ősszel, a parlamenti ciklus feléhez érve lenne esedékes a felülvizsgálata. Tegnap a koalíciós pártok vezetői – Annegret Kramp-Karren­bauer (CDU) és Markus Söder (CSU) – egyaránt azt közölték, hogy a stabilitás érdekében fent kívánják tartani a hármas kormányzást. De az SPD bázisa inkább úgy látja, a szocdemek a vesztükbe rohannak ezzel a felállással, miközben a Zöldek erősödnek, és mára egyértelműen a német baloldal vezető pártjává váltak.

Egy múlt heti felmérés szerint a szociáldemokraták támogatóinak több mint a fele vélekedik úgy, a nagykoalíció árt a pártjuknak. Harald Christ, az SPD gazdasági fórumának alelnöke tegnap azt mondta, Nahles távozása után a koalíció vége következhet, „ugyanis semmi más nem vezet sehová”. A Forsa közvélemény-kutató a hét végén ismertetett felmérése szerint a Zöldek – akik az EP-választásokon rendkívül jól szerepelve 20,5 százalékot gyűjtöttek be – 27 százalékos támogatottsággal már a CDU/CSU-t is megelőzik, így az ország legnépszerűbb pártját alkotják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.